Nuori pelaa väkivaltapelejä
Monet nykyiset tietokonepelit ovat ulkoasultaan hyvin todenmukaisia. Pelaaminen vaatii keskittymistä, eikä pelaaja ehdi aina miettiä näkemäänsä ja sen aikaan saamia tunnetiloja. Pelin tiimellyksessä pelaaja ei välttämättä ehdi käsitellä pelin sisältämää väkivaltaa tai purkaa sen aiheuttamia tunteita. Kaikki mediassa tai peleissä esiintyvä väkivalta ei ole pahasta: samaistuminen pelin uhrin tunteisiin vähentää tutkimusten mukaan halua käyttää väkivaltaa reaalimaailmassa.
- Pelien kirjo on hyvin laaja ja pelejä löytyy laidasta laitaan. Ohjaa nuorta monipuolisesti erilaisten pelien äärelle.
- Juttele nuoren kanssa mikä peleissä häntä kiehtoo. Millaisia ajatuksia, kokemuksia ja tunteita ne nuoressa herättävät ennen pelisessiota, sen aikana ja sen jälkeen? Millaisia pelejä hänen kaveripiirissään yleensä pelataan? Keiden kanssa nuori itse viettää pelatessa aikaa? Millaisia taitoja pelaamisessa tarvitaan? Kokeile nuoren pelaamia pelejä myös itse ja pyydä nuorta opastamaan ja näyttämään pelitaitojaan.
- Keskustele nuoren kanssa pelikokemuksista ja pelien herättämistä tunteista ja ajatuksista vastaavalla tavalla kuin televisiossa, elokuvissa tai sanomalehdissä esiin tulleista asioista. Vaikket ymmärtäisi pelikulttuuria, tue nuoren mediataitoja keskustelemalla nuoren kanssa peleistä ja pelin maailmojen ja todellisuuden yhtymäkohdista, eroavaisuuksista, tapahtumista ja henkilöhahmoista.
- Suojaa haitallisilta sisällöiltä huolehtimalla ikärajoista. Kuten elokuvien kohdalla myös peleissä osa sisällöstä on tarkoitettu aikuisille. Pelin 18-merkintä tekee pelistä aikuisviihdettä. Ikäsuositukset on harkittu lapsen kehityspsykologisen tason mukaisesti: jos peli on varustettu 16-merkinnällä, se saattaa vaikuttaa haitallisesti tätä nuorempaan lapseen, vaikka lapsi suoriutuisi teknisesti pelin tehtävistä. Pelien, elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat eivät ole verrattavissa lautapelien ikäsuosituksiin. Lautapelien ikämerkinnät kertovat, minkä ikäinen lapsi osaa pelata peliä.
- Digitaalisten peleissä käytössä olevat ikärajat 3, 7, 12, 16 ja 18 eivät kerro pelin vaikeustasosta tai soveltuvuudesta tietyn ikäisille, vaan ne varoittavat sisällön mahdollisesta haitallisuudesta. Digitaalisiin peleihin sovellettavan yleiseurooppalaisen PEGI -ikärajajärjestelmän mukaan ikäraja ja haitallisuus määrittyvät pelissä esiintyvän väkivallan, seksin, ahdistavuuden ja päihteiden käytön, alastomuuden, syrjinnän, uhkapelaamisen ja kiroilun mukaan. Pelien ikärajat ovat sitovia, eli niitä tulee noudattaa.
Aiheeseen liittyvät
- Lapset ja media
- Digitaalinen pelaaminen
- Tasapainoista pelaamista ja yhteisiä pelisääntöjä
- Pelihaitat ja niiden ehkäisy
- Parempaa pelikulttuuria
- Hyvinvointia digiajassa