Vanhemman jaksaminen lapsen uhmaiässä
Erityisesti vahvatahtoisen lapsen kanssa eläminen on haastavaa ja jatkuvien raivokohtausten vastaanottaminen voi uuvuttaa kärsivällisimmänkin vanhemman. On tärkeää nähdä jaksamisensa rajat ja muistaa, että lasta ei koskaan saa pahoinpidellä fyysisesti tai psyykkisesti.
Jos vanhempi joskus tuntee olevansa lähellä sellaista pistettä, että oma kontrolli ei enää pidä ja hän pelkää toimivansa väkivaltaisesti, kannattaa mennä toiseen huoneeseen ja laskea hitaasti kymmeneen, hengittää muutaman kerran rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos ja laskea kylmää vettä käsille. Kun keho rauhoittuu ja sen mukana myös mieli, voi palata takaisin lapsen luo. Jos oma pinna palaa lapsen kanssa toistuvasti, asiasta kannattaa puhua esimerkiksi neuvolan terveydenhoitajan kanssa.
Vanhemman on tärkeä muistaa pitää huolta itsestään ja jaksamisestaan, sillä vanhemman hyvinvointi heijastuu lapseen. On hyvä antaa itselleen edes pieniä hetkiä aikaa omaan palautumiseen ja virkistäytymiseen. Helpottavaa voi olla verrata kokemuksia muiden tahtoikäisten lasten vanhempien kanssa ja huomata, että muissa perheissä käydään samanlaisia taisteluja.
Hyvä on pitää mielessä myös se, että lapsen tahto-/uhmavaihe on vain yksi tärkeä vaihe lapsen kehityksessä, jota seuraa seesteisemmän kehityksen vaihe.