Sosiaalisen median palveluita ja sovelluksia
WhatsApp on pikaviestinpalvelu älypuhelimille. Sillä pystyy tekstin lisäksi lähettämään kuvia, videoita, ääniviestejä, jakamaan oman sijainnin netin tai GPS:n kautta sekä jakamaan omia yhteystietojaan. Internetin avulla toimivan WhatsAppin käyttö on vähentänyt maksullisten tekstiviestien suosiota. WhatsAppissa voi keskustella yhden kaverin kanssa tai perustaa ryhmiä, joissa voi olla enintään 256 henkilöä. Palvelun ikäraja on 16 vuotta.
YouTube on netissä toimiva videopalvelu. YouTuben käyttäjät voivat lisätä sivustolle omia videoitaan sekä katsoa ja kommentoida muiden käyttäjien videoita. Tubettaja on henkilö tai ryhmä, joka tuottaa sisältöä ensisijaisesti videopalveluun. Tubettamisesta on muodostunut viime vuosien aikana kansainvälistä nuorisokulttuuria. YouTube tarjoaa elinkeinon osalle tubettajista. Tällä hetkellä oman Google-tunnuksen ja YouTube-kanavan luomisen ikäraja on Suomessa 13 vuotta.
Instagram (Insta, Ig) on sovellus, joka on tarkoitettu kuvien ja videoiden jakamiseen. Instagramin ikäraja on 13 vuotta. Instagramissa voi muiden jakamia kuvia ja videoita voidaan kommentoida tai niistä voi tykätä. Hashtagien eli aihetunnisteiden eli #-merkillä merkittyjen sanojen avulla käyttäjät löytävät kuvia ja videoita erilaisista aihepiireistä. Instagramin Storyt ovat lyhyitä videopätkiä ja kuvia, jotka poistuvat palvelusta vuorokauden jälkeen. Instagramissa on myös pikaviestimahdollisuus (Direct).
Sovellusta käyttämällä voi oppia monenlaisia sisällön tuottamiseen liittyviä mediataitoja, kehitetään omaa luovaa ilmaisua ja otetaan kantaa. Instagram, kuten muutkin sosiaalisen median sovellukset, mahdollistaa vertaistuen ja vuorovaikutuksen. Kuvaaminen on tämän ajan lasten ja nuorten tapa havainnoida, pohtia, tulkita ja kyseenalaistaa maailmaa. Kuvaamisella myös tutkitaan ja tarkastellaan omaa persoonaa.
Lapsen itse jakamat tai hänestä jaetut kuvat voivat vahingoittaa lapsen mainetta tai voivat saada aikaan epämieluisia ja häiritseviä yhteydenottoja. Instagramissa voi olla joko julkinen tai yksityinen käyttäjä. Yksityisen käyttäjän seuraajaksi pitää pyytää lupa. Muistuta, ettei lapsesi kerro salasanaansa kellekään.
Snapchat (snäppi) on kuvaviestipalvelu ja mobiilisovellus, jonka avulla voi jakaa arkisia hetkiä snapeina eli kuvina ja lyhyinä videoina. Snappien muokkausmahdollisuudet ovat laajat, kuviin ja videoihin voi lisätä tekstiä, leimoja, kuvakkeita ja hymiöitä. Snapchatin erikoisuus on erilaiset kuva- ja äänitehosteet (Lenses), jotka ovat osaltaan tehneet siitä suositun. Palvelun ikäraja on 13 vuotta.
Snäpit voi lähettää joko palvelun muille käyttäjille tai julkiseen omaan tarinaan (My Story). Sovelluksen käyttäjä voi määrittää ajan, kuinka kauan omat snäpit näkyvät vastaanottajan laitteessa. Määritetyn ajan jälkeen snäpit poistetaan vastaanottajan sovelluksesta ja Snapchatin palvelimilta. Lähettäjä voi halutessaan tallentaa ottamansa kuvat ja videot omaan galleriaan. Ruutukaappauksen avulla tai kuvaamalla näyttöä esimerkiksi toisella laitteella muiden snäppejä ja tarinoita voi kuitenkin tallentaa. Ruutukaappauksesta menee aina toiselle ilmoitus mikä saattaa nostaa lapsen tai nuoren kynnystä ottaa ruutukaappauksia toisten snäpeistä.
Snapchatiin kuuluu monia ominaisuuksia, jotka houkuttelevat sovelluksen säännölliseen käyttöön. Yksi esimerkki on kahden käyttäjän välinen Snapstreak, joka kertoo kuinka monta päivää kaksi palvelun käyttäjää ovat snapanneet yhdessä. Snapstreak katkeaa molemmilta käyttäjiltä, jos kumpikin ei lähetä toiselle snapia 24 tunnin kuluessa. Sovelluksesta löytyy lisäksi muun muassa oma karttanäkymä (Snap Map), jonka avulla voi nähdä kavereiden reaaliaikaisen sijannin kartalla. Käyttäjä päättää jakaako hän sijaintitietonsa julkisesti vai pysytteleekö haamutilassa (Ghost Mode).
Palvelun alkuperäinen idea perustuu reaaliaikaiselle julkaisulle. Kuvat ja videot kuvataan Snapchatissä. Sittemmin palveluun on lisätty Snapchat Memories -toiminto, joka sallii aiemmin otettujen kuvien tai videoiden julkaisun.
Facebook on sosiaalisen median sivusto, jonka välityksellä ystäviksi valittujen henkilöiden kanssa voidaan olla tekemisissä viestein, kuvin ja videoin. Facebookissa voi myös liittyä erilaisiin yhteisöihin ja saada tietoa tulevista tapahtumista. Facebookissa jokaisella on oma profiili, jossa julkaistut asiat näkyvät. Se kenelle profiili julkaisuineen näkyy riippuu käyttäjän tekemistä asetuksista.
Facebookin suosio perustuu sen isoon käyttäjämäärään ja laajoihin käyttömahdollisuuksiin.
Facebook edellyttää, että käyttäjä on yli 13-vuotias. Käyttäjätilin luominen väärin tiedoin on Facebookin käyttöehtojen vastaista. Harkitsemattomat kommentit, sopimattomalle sisällölle altistuminen tai sen jakaminen edelleen sekä omien yksityistietojen leviäminen netissä ovat yleisempiä riskejä. Tilit voivat olla yksityisiä tai julkisia. On hyvä, että lapsen kanssa tarkastellaan säännöllisesti ketkä hänen julkaisemiaan tietojaan voivat nähdä.
Nuoret eivät enää juuri aktiivisesti käytä Facebookia, esimerkiksi he eivät julkaise kaikille Facebook-kavereille näkyviä päivityksiä yhtä ahkerasti kuin vanhemmat sukupolvet. He kuitenkin seuraavat sen kautta itselleen tärkeitä sivuja, tapahtumia ja ryhmiä sekä käyttävät Facebookin yksityisviestipalvelu Messengeriä yhteydenpitoon esimerkiksi sukulaisiin.
Sarahah on sovellus, jossa voi lähettää toisille käyttäjille anonyymejä viestejä. Vastaanotettuihin viesteihin ei ole mahdollista vastata. Alun perin sovellus oli tarkoitettu työntekijöille, jotta he voivat lähettää anonyymeinä palautetta esimiehelleen.
Sarahah-sovelluksesta on tullut kaikille avoin vasta hiljattain, ja se on levinnyt nuorten suosiossa olevan Snapchatin kautta. Sarahahia käyttävä voi jakaa linkin omaan Sarahah-käyttäjäprofiiliinsa Snapchatin MyStoryyn, jonka kautta muut voivat mennä kommentoimaan ja laittamaan viestejä linkin jakaneelle, vaikka eivät olisi itse rekisteröityneitä Sarahahiin. Yleensä anonyymit viestit ovat kysymyksiä, joihin nuoret ovat alkaneet vastailemaan Snapchatin MyStoryn puolella. Anonyymin kommentoinnin ja viestien lähettämisen mahdollistavassa Sarahahissa voivat levitä myös viha- tai kiusaamisviestit ja loukkaavat tai häiritsevät kommentit. Viestien lähettämiseen Sarahahissa tarvitaan vain tieto vastaanottajan käyttäjätunnuksesta.
TikTokissa voi tehdä lyhyitä videoita, jotka ovat käytännössä käyttäjien itsetekemiä ja kuvaamia musiikkivideoita. Ilman omaa ääntä kuvattavilla videoilla voi huulisynkata tai tanssia valitsemansa tunnetun biisin tahtiin. Kappaleiden lisäksi sovelluksesta löytyy erilaisia ääniä, huudahduksia ja lauseita, joita voi huulisynkata. Videoihin voi lisätä erilaisia filttereitä, efektejä ja hashtageja eli tunnuksia. Muiden tekemiä TikTok-videoita voi käydä kommentoimassa ja tykkäämässä. Sovelluksessa voi ottaa muita itseään kiinnostavia käyttäjiä seurantaan. Palvelun ikäraja on 13 vuotta.
Vaikka omia ja toisten tekemiä videoita on mahdollista selata ja katsoa TikTokin sovelluksessa, moni jakaa niitä myös muissa sosiaalisen median sovelluksissa ja palveluissa kuten YouTubessa ja Instagramissa. Kuten muissakin kuville ja videolle perustuvissa palveluissa, myös TikTokia käyttäviä lapsia ja nuoria on hyvä ohjeistaa sopivan sisällön tekemiseen ja mitä omassa kodissa on lupa kuvata ja mitä ei.
Sovelluksessa jodlataan lähettämällä anonyymisti lyhyitä viestejä tai kuvia, jotka näkyvät reaaliajassa samassa kaupungissa oleville muille käyttäjille. Nimiä, yhteystietoja tai muita tunnistettavia tietoja ei palvelussa saa julkaista. Palvelusta löytyy myös erilaisia kanavia, jotka kokoavat julkaisuja tietyistä aiheista eri alueilla. Erilaiset kanavat näkyvät kaikkialla sijainnista riippumatta.
Jodelissa kerätään karmaa, joka kasvaa aina yläpeukkua painaessa tai kun omasta viestistä tai kommentista tykätään. Toiset käyttäjät voivat kommentoida julkaisuja ja antaa niille ylä- tai alapeukun. Runsaasti alapeukkua saaneet keskustelut katoavat. Mitä enemmän karmaa käyttäjällä on onnistunut keräämään, sitä enemmän sovelluksen ominaisuuksia hän saa käyttöönsä.
Käyttäjiensä paikantamiseen sovellus käyttää GPS-tekniikkaa. Alun perin Jodel oli suunnattu erityisesti korkeakouluopiskelijoille, joiden parista se on levinnyt Suomessakin muiden käyttäjäkuntien keskuuteen.
Twitter on mikroblogipalvelu, jonka avulla käyttäjät voivat lähettää lyhyitä viestejä eli twiittejä seuraajilleen ja seurata toisten käyttäjien twiittejä. Palvelu nosti loppuvuodesta 2017 twiittien merkkimäärää 140:stä 280:een. Palvelun oletusarvona on, että kaikki twiitit ovat julkisia. Oman tilin twiitit on myös mahdollista suojata. Silloin kyseisen tilin twiittien lukuoikeuden saa vasta, kun hänet on hyväksytty tilin seuraajaksi. Twitterissä on mahdollista myös lähettää yksityisviestejä. Twitterin avulla käyttäjät voivat jakaa näkemyksiään, kuvia, linkkejä ja videoita. Twitterissä seurataan myös ajankohtaisia ilmiöitä ja trendejä.
Twitter mainitsee käyttöehdoissaan, ettei palvelua ole tarkoitettu alle 13-vuotiaille. Twitterissä voi monien muiden sosiaalisen median palveluiden tavoin jakaa sijaintitietoa omasta olinpaikastaan, jolloin nuori on kaikkien seuraajiensa tavoitettavissa.
Tämän sivun sisältö on parhaillaan tarkistettavana palveluihin tulleiden muutosten vuoksi.
Aiheeseen liittyvät
- WhatsApp - hyvä renki, huono isäntä -artikkeli Lapsemme-lehdessä
- Me teemme Nuortennettiä! -artikkeli Lapsemme-lehdessä
- Oman elämänsä videotähdet -artikkeli Lapsemme-lehdessä
- Paremman digiarjen rakennuspalikoita perheisiin -blogikirjoitus
- Lapsi haluaa tubettaa