DIGIFIT: Tää ei oo kuuri, tää on treeni!
Tuntuuko, että tartut nykyään yhä useammin puhelimeesi? Oletko pähkäillyt miten voisit vähentää omaa mediankäyttöäsi? Meneekö illalla pidempään somessa kuin mitä olit etukäteen ajatellut? Liikaa viestejä ja kaikkea kiinnostavaa? Hallitsetko somesi vai hallitseeko some sinua? Olisiko kiva kokeilla jotain muuta?
DIGIFIT-treenien avulla pääset kokeilemaan erilaisia tapoja vähentää digitaalista kuormitusta ja tykyttävää teknostressiä. Ei haittaa, vaikka digitaalinen maailma olisi jo hanskassa ja hyvät keinot käytössä digitaalisen maailman hallintaan. Kokeilemalla voit kuitenkin oivaltaa jotain hyödyllistä omasta mediankäytöstäsi, puhelimen käyttötavoista, sosiaalisista medioista tai kenties jopa itsestäsi! Halutessasi voit pitää DIGIFIT-treeneistä päiväkirjaa ja kirjata omia tuntemuksia, ajatuksia ja oivalluksia treenien etenemisestä ylös.
Nuortennetin puolelta löytyy nuorille suunnattu DIGIFIT-treeniohjelma. Haasta oma nuori mukaan!
Voit itse päättää miten treenisi etenevät. Valitse DIGIFIT-treenistä tehtäviä haluamassasi järjestyksessä. Tee kaikki tai valitse itsellesi sopivimmat ja kokeile! Haastamme sinut mukaan DIGIFIT-treeneihin!
Toteuta yhden vuorokauden täydellinen (tai mahdollisimman täydellinen) puhelin, tietokone ja tabletti-detox: eli vastaa vain tärkeimpiin viesteihin ja puheluihin, muuten älä koske laitteisiisi. Toteuta esim. perjantai-illasta lauantai-iltaan.
- Mitä tapahtui?
- Miltä se tuntui?
- Oliko jossain tilanteessa erityisen vaikeaa tai helppoa?
- Jäitkö paitsi jostain, mitä olisit halunnut nähdä?
Mikä on suosikkisome-kanavasi? Missä sosiaalisen median kanavassa vietät eniten aikaa? Kokeile sulkea tämä sosiaalisen median kanava (Facebook, Instagram, Pinterest, WhatsApp) kahdeksi vuorokaudeksi, esimerkiksi perjantai-illasta sunnuntai-iltaan.
- Mitä tapahtui?
- Miltä se tuntui?
- Oliko jossain tilanteessa erityisen vaikeaa tai helppoa?
- Jäitkö paitsi jostain, mitä olisit halunnut nähdä?
Käy digilaitteidesi (puhelimen, tietokoneen, tabletin) ilmoitustoiminnot läpi. Mitä ilmoituksia oikeastaan tarvitset ja haluat? Jätä vain ne ja poista kaikki muut. Tarvitsetko todella ilmoituksen esimerkiksi jokaisesta sähköpostista juuri sillä hetkellä, kun se tulee? Vai voisiko sähköpostit käydä katsomassa esimerkiksi kerran iltapäivällä lounaan jälkeen? Mikä olisi sinulle sopiva määrä? Pysähdy pohtimaan.
Tarkastele sähköpostilaatikkoasi. Haluatko kaikki uutiskirjeet, joita saat? Peruuta kaikki uutiskirjeet, joita et oikeasti halua.
Lataa puhelimeesi sen eri appien käyttöä seuraava sovellus. Kyllä, joskus vierottuaksesi puhelimesta pitää ladata uusia appeja, niin hassulta kuin se kuulostaakin! Seuraa käyttöäsi viikon ajan. Kuinka monta minuuttia päivässä kului medioiden äärellä? Olivatko kaikki mediahetket sellaisia kuin toivoisit vai haluaisitko luopua joistain hetkistä ja tehdä jotain muuta?
Kiellä puhelimen pääsy makuuhuoneeseen viikon ajaksi (tai jos on vain yksi huone, niin älä päästä puhelinta sängylle tai sen viereen). Lataa puhelin vaikka keittiössä viikon ajan. Voit halutessasi tehdä sinne puhelimelle oman paikan, vaikka pikku pesän tai pedin. Vaikuttiko muutos uneesi tai rauhoittumiseesi? Jos kyllä, niin miten?
Jos olet tottunut käyttämään puhelimen herätystoimintoa ja siksi puhelin löytyy aina vierestäsi nukkuessakin, hanki herätyskello. Pohdi viikon jälkeen, pääsitkö nopeammin ylös sängystä, jäikö torkuttaminen vähemmälle vai tapahtuiko muutoksia?
Kun odotat bussia, lasta harrastuksesta tai vaikka kaupan jonossa, haasta itsesi olemaan ilman puhelinta. Mitä muuta voisit tehdä?
Tarkkaile kuinka monta kertaa päivässä keskeytät tekemisesi katsoaksesi kännykkää. Minkälaisia tilanteita nämä olivat? Pohdi myös, mitä kännykässäsi tapahtui. Oliko katsominen ja keskeytys tarpeellinen?
Mitä jos tällä kertaa vaihtaisitkin Netflixin tai jossain muussa kuvaohjelmapalvelussa katsomasi sarjan yhden jakson vaikkapa liikuntaan tai ulkoiluun? Pohdi miksi kuvaohjelmapalvelut koukuttavat ja miksi niiden äärelle voi jumiutua pitkäksikin aikaa. Mitä tälle voisi tehdä?
Pohdi, minkälaisista asioista juuri sinulle muodostuu digistressiä. Mitä näille asioille voisi tehdä? Tee joku muutos digistressiä aiheuttavaan asiaan ja pohdi ja erittele sen vaikutuksia.
Pidä digipäivä (niin kuin karkkipäivä). Katso somea ja someta niin paljon kuin sielu sietää. Vastapainoksi seuraavana päivänä pidä some kiinni kokonaan. Kirjaa ylös, mitä kaikkea teit kumpanakin päivänä ja miltä tuntui? Mitä osia haluaisit molemmista päivistä elämääsi?
Aiheeseen liittyvät
- DIGIFIT - treeniharjoitusohjelma aikuiset
- DIGIFIT - treeniharjoitusohjelma nuoret
- Hyvinvointia digiajassa
- Ruutujen lumoa
- Algoritmit ja mediankäyttö
- Mediakasvatuksen Ruutujen lumo -uutiskirje
- Hyvinvointia edistävä mediankäyttö vaatii harjoittelua -blogikirjoitus