Algoritmit suodattavat ja suosittelevat
Artikkelin on kirjoittanut Tukholman yliopiston tietotekniikan laitoksen yliopistonlehtori ja Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian dosentti Airi Lampinen.
Google ja muut hakukoneet auttavat meitä löytämään etsimäämme tietoa. Suositellessaan sisältöjä, ne määrittävät sitä, mitä näemme ja tiedämme.
Facebookin uutisvirtaan valikoidaan mediatulvasta kuvia ja kirjoituksia, jotka järjestelmä arvioi yksittäistä käyttäjää kiinnostaviksi. Näin alustat suodattavat eli filtteröivät sisältöä: jotkut asiat saavat enemmän näkyvyyttä kuin toiset. Säännöt, joiden mukaan näkyvyyttä ohjataan, eivät yleensä ole tiedossa, mutta tämä ei tietenkään estä ihmisiä arvailemasta miten omalle kuvalle tai päivitykselle saisi parhaan yleisön tai yrittämästä “pelata” algoritmeja suurimman mahdollisen näkyvyyden saavuttamiseksi. Molemmissa tapauksissa on kyse algoritmeista.
Algoritmi on yksityiskohtainen kuvaus tai ohje, jota seuraamalla tehtävä, prosessi tai ongelmanratkaisu suoritetaan. Nykyään algoritmeista puhuttaessa viitataan kuitenkin useammin oppiviin algoritmeihin ja koneoppimiseen: algoritmien käyttämät säännöt muuttuvat ja kehittyvät niiden käyttämän datan perusteella.
Sosiaalisen median alustoilla algoritmeja käytetään siis esimerkiksi sen ratkaisemiseen, mitä sisältöä nostetaan käyttäjän nähtäväksi ja missä järjestyksessä. On hyvä huomata, että vaikkapa Facebookin uutisvirta on väistämättä järjestetty jonkin algoritmin mukaan, olipa se sitten käänteinen aikajärjestys (uusimmat ensin) tai muiden käyttäjien tykkäyksien perusteella tehty arvio kiinnostavuudesta. Aakkosjärjestyskin olisi algoritmi.
Aiheeseen liittyvät
- Hyvinvointia digiajassa
- Verkkoympäristöt osana arkea
- Algoritmit ja mediankäyttö
- Turvallisesti verkossa
- Pienen lapsen mediankäyttö
- Lapset ja media
- Tilaa mediakasvatuksen uutiskirje