Kun väkivallanteko järkyttää
Porvoossa tapahtunut väkivallanteko, jonka kohteena oli pieni lapsi, järkyttää. Tapahtunut voi koskettaa riipaisevastikin erityisesti pienten lasten vanhempia. Vanhempana ja aikuisena on tärkeää, että keskustelet omista, mahdollisesti voimakkaista tunteista, toisen aikuisen kanssa. Suojaa itseäsi liialta tiedolta ja yksityiskohdilta.
Pientä lasta kannattaa suojata tiedolta, jos se on mahdollista. Jos uskot, että lapsi saa asian tietoonsa koulun tai ystävien kautta, on asia hyvä ottaa puheeksi. Kuuntele ja kysy, mitä lapsi asiasta tietää ja millaisia tunteita se hänessä herättää. Pysy itse levollisena, omista tunteista saa toki kertoa, mutta tärkeää on että vanhemman olemus on turvallinen ja viestii, että meillä ei ole mitään hätää. Lapselle ei tarvitse kertoa tapahtuneesta yksityiskohtaisesti.
Joidenkin nuorten traumaattiset kokemukset saattavat aktivoitua järkyttävän uutisen äärellä ja palautua käsittelyyn. Toisaalta se, että lapsi tai nuori ei reagoi mitenkään tapahtuneeseen on täysin ok.
Hoivaa itseäsi ja lapsia tekemällä arkisia asioita yhdessä, olemalla lähellä, sylittelemällä ja keskittymällä siihen, mikä teillä on hyvin. Jos lapsi pohtii omaa turvallisuuttaan, muistuta, että oma ympäristö on turvallinen.
Teksti perustuu MLL:n auttavien puhelinten päällikön, sosiaalipsykologi Tatjana Pajamäen neuvoihin.
Jos lähipiirissäsi ei ole aikuista, kenen kanssa voisit Porvoon tapahtumista keskustella, voit ottaa yhteyttä Vanhempainpuhelimeen. Numerossa 0800 92277 vastataan tänään maanantaina kello 17–20, tiistaina kello 10–13 sekä kello 17–20, keskiviikkona kello 10–13 ja torstaina kello 14–20. Vanhempainpuhelimeen vastaa MLL:n kouluttama päivystäjä, joka on itsekin vanhempi. Puhelu on maksuton ja kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia.
Comments
Hei Heidi,
Valitettavasti meillä ei ole ruotsinkielistä palvelua Vanhempainpuhelimessa, mutta jos yksittäinen vastaaja hallitsee ruotsin, hän toki keskustelee sillä kielellä.
Hei! Vastaako ne myös ruotsiksi?