Uusilla 100 asiaa erosta -verkkosivustoilla nuoret tukevat toisiaan
Vanhempien ero on nykyisin tavallista, mutta se ei tee siitä helpompaa lapsille ja nuorille. Jotta eroa ei tarvitse miettiä yksin, lapsille ja nuorille avataan 10. lokakuuta vertaistukea tarjoavat #sataasiaaerosta-verkkosivustot. Sivuilla nuoret itse vastaavat toistensa kysymyksiin. Lisäksi vastauksia on kerätty ammattilaisilta.
Erotilanteessa nuoret pohtivat esimerkiksi sitä, voivatko he puuttua vanhempien jatkuvaan riitelyyn, onko heissä syytä eroon tai miksi vanhempi hankkii uudessa suhteessa lapsen, kun vanhemman aika ei tunnu riittävän edes hänelle. Uusperheen erotessa nuori voi pelätä menettävänsä itselleen tärkeän aikuisen.
#100asiaaerosta-verkkosivujen aineisto on poikkeuksellinen, sillä ensimmäistä kertaa järjestöt julkaisevat lasten ja nuorten ajatuksia yhdessä. Uusilta verkkosivuilta löytyy kysymysten lisäksi myös nuorten tekemiä kuvia, videoita ja tekstejä erosta ja siihen liittyvistä tunteista.
– Vertaistuki vanhempien erotessa on tärkeää siksi, että et ole niiden asioiden kanssa yksin. Verkossa kynnys hakea tukea ei ole niin korkea, kun voi etsiä tietoa vaikka omalla puhelimella bussissa. Jostain tapaamisesta on helpompi luistaa, sanoo aineistoa tekemässä ollut nuori.
Lasten ja nuorten kysymykset on kerätty Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimen ja netin yhteydenotoista. Vastaajina ja muun materiaalin tekijöinä toimivat vanhempien eron kokeneet nuoret eri puolilta Suomea. Aineisto löytyy myös ruotsiksi.
Nuoret haluavat rohkaista lapsia ja nuoria puhumaan eroon liittyvistä ajatuksista ja tunteista ääneen: ”Älä jää hautomaan yksin”. Verkkosivujen aineiston avulla halutaan kannustaa myös aikuisia puhumaan erosta yhdessä nuorten kanssa.
– Me nuoret katsotaan asioita hieman eri vinkkelistä kuin aikuiset ja jäädään liian usein huomiotta, kertoo aineistoa tekemässä ollut nuori.
#100asiaaerosta-sivustoista hyötyvätkin nuorten lisäksi myös vanhemmat ja tukipalveluja tarjoavat ammattilaiset saadessaan tutustua nuorten kysymyksiin ja ajatuksiin eroon liittyen.
Sosiaalisessa mediassa #100asiaaerosta
Lisätietoja:
MLL:n auttavien puhelin- ja nettipalveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki, p. 050 562 4299
kehittämissuunnittelija Minna Lahdensivu / PKS Lape perhekeskus -osakokonaisuus, p. 040 587 5764
Barnavårdsförningen Anne Bjaerre, Sakkunnig inom barn- och familjearbete (ruotsiksi), p. 040 771 0152
Nuorilta: Yhden Vanhemman Perheiden Liiton hankepäällikkö Terhi Rapelin kautta, p. 040 186 3421
Aloite verkkosivujen materiaalin tuottamisesta syntyi Vantaan kaupungin LAPE-hankkeen perhekeskustyöryhmistä. Mukaan toteutukseen kutsuttiin useita järjestöjä, jotka tarjoavat eropalveluita lapsille ja nuorille:
- Mannerheimin Lastensuojeluliitto
- Vantaan kaupungin perheneuvolatoiminnan yksikkö
- Ensi- ja turvakotien liitto
- Barnavårdsföreningen
- Nicehearts ry
- Kasvatus- ja perheneuvonta – Kasper ry
- Vaasan ensi ja turvakoti ry, ero lapsiperheessä pohjanmaa- hanke
- MLL Tampereen osasto ry
- Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry
- Pääkaupunkiseudun LAPE-perhekeskus, Lapsen paras yhdessä enemmän -hanke
Otsikoiden poiminnat ovat Kasvatus- ja perheneuvonta – Kasper ry:n nuorten erotyöpajassa tehdystä räpistä.