MLL:n vanhempainpuhelin- ja nettipalvelut: Yksinäisyys kuormittaa ja saa tuntemaan häpeää
Vuonna 2021 vanhempainpuhelimen ja -nettipalveluissa vastattiin koko palveluhistorian suurimpaan yhteydenottomäärään. Monissa yhteydenotoissa kuului se, miten vaikeissa elämäntilanteissa olevat vanhemmat tasapainoilivat selviytymisen ja uupumisen välillä. Usein yksinäisyys lisäsi kuormaa, mikä osittain johtuu korona-ajasta.
Vanhempainpuhelin, vanhempainnetin chat ja kirjepalvelu ovat MLL:n vanhemmuuden tuen muotoja. Niiden tavoitteena on vahvistaa vanhempien jaksamista, selviytymiskeinoja ja tietoisuutta kasvatusasioissa ja siten edistää lasten hyvinvointia. Painopiste on vanhempien omien voimavarojen tukemisessa ja yhteydenottajien kuuntelemisessa.
Vuonna 2021 Vanhempainpuhelimen ja nettipalvelujen vapaaehtoiset vastasivat yhteensä 2 276 yhteydenottoon. Niistä puheluja oli 1 082, nettikirjeitä 200 ja chat-yhteydenottoja 994. Yhteydenottojen määrä kasvoi voimakkaasti vuodesta 2020, reilulla 200:lla eli noin 11 prosentilla.
Yleisimmät lasta koskettavat aiheet käsittelivät lapsen kehitysvaiheita, psyykkistä terveyttä, ihmissuhteita ja arjen haasteita. Arjen pulmina koettiin erityisesti lasten rajojen kokeilu ja kodin pelisääntöihin liittyvät asiat. Aikuisilla yleisimmät aiheet liittyivät ihmissuhteisiin, vanhemmuuden pohdintaan, kasvuun ja kehitykseen ja arjen haasteisiin. Eniten yhteydenottoja tuli alakouluikäisten ja leikki-ikäisten lasten vanhemmilta.
MLL:n vanhempainpalveluissa nousi esille vanhempien yksinäisyyden kokemukset. Ne koskivat muun muassa tilanteita, joissa vanhempi oli yksin arkihaasteiden ja tunnekuormansa kanssa. Vanhemman oma tunteidenhallinta ja kestokyky lapsen tai nuoren tunteiden ja kokemusten vastaanottamiseen heikentyi. Vanhempi saattoi ottaa yhteyttä akuutissa tilanteessa, jossa oli säikähtänyt omaa voimakasta reaktiotaan lasta kohtaan ja tilanteen purkamiseen tarvittiin tukea. Tukea, jota yksinäisyyden vuoksi ei läheltä löytynyt. Usein tilanteeseen liittyi myös häpeän tunne ja leimautumisen pelko.
MLL:n vanhempainpuhelin, vanhempainnetin chat ja nettikirjeet koetaan tärkeiksi. Vanhempainpuhelimesta ja chatista saaduista 710 palautteesta yli 90 prosenttia oli positiivisia. Niissä korostui keskusteluntarve ja kuulluksi tulemisen tärkeys, ajatuksille kaivattiin vahvistusta tai konkreettista apua huoliin: “Kiitos asiantuntevasta ja nopeasta avusta, kuuntelemisesta ja ymmärtämisestä. Oloni helpotti heti, kun sain purkaa asioitani. Teette korvaamatonta työtä.” ja ”Kiitos! Tuntui hyvältä päästä purkamaan omia tuntoja kirjeitse. Hienoa, kun on tällainen anonyymi palvelu olemassa.”
Ukrainan sota ei ainakaan vielä näy merkittävästi MLL:n vanhempain tuen palveluissa, vaan ennemmin nuorten puhelimessa ja nettipalveluissa, missä se näkyy mm. nuorten huolena vanhemmistaan ja heidän kyvystään käsitellä sotatilannetta.
– Sota ei kuulu merkittävästi MLL:n vanhemmuuden tuen palveluissa. Sotauutisoinnin aikana palvelussa on ollut jopa hieman tavallista hiljaisempaa. Kannustammekin, että meihin voi ottaa edelleen yhteyttä mistä tahansa vanhemmuuteen tai lapseen liittyvästä huolesta, huolimatta yhteiskunnallisesta tilanteesta, toteaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton päivystystyönkoordinaattori Johanna Laine-Hatami.
MLL on koonnut sivuilleen tietoa ja tukea Ukrainan kriisin käsittelyyn vanhemmille, ammattikasvattajille ja nuorille osoitteeseen MLL tukee Ukrainan kriisin käsittelyssä – Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Materiaalista löytyy myös kouluille uusi vanhempainilta- ja oppituntimalli.
MLL:n Vanhempainpuhelimen numero on 0800 92277. Chat-palvelu päivystää osoitteessa mll.fi/vanhemmille ma klo 10–13, ti klo 10–13, to klo 17–20 ja pe klo 10–13. Kirjepalveluun voi kirjoittaa mihin vuorokauden aikaan tahansa.
Lisätiedot
- Johanna Laine-Hatami (päivystystyön koordinaattori), johanna.laine-hatami(at) mll.fi, 050 348 3803
- Anna Weckström (vanhemmuuden tuen asiantuntija), anna.weckstrom (at) mll.fi, puh. 050 464 6452