441. DIGIFIT-treeniharjoitusohjelma nuorille
400. Mediakasvatus
Tehtävä
Tehdään DIGIFIT-treeniharjoitusohjelman harjoituksia ja täytetään treenipäiväkirjaa.
Tila
Treeniharjoitusten tekemiseen ei tarvita erillistä tilaa. Treenipäiväkirjan täyttämiseen luokkahuone tai vastaava tila.
Tarvikkeet
Tulosta liitteenä oleva DIGIFIT-treenipäiväkirja, jonka avulla voi seurata treeniharjoitusten etenemistä, arvioida niiden onnistumista ja pohtia minkälaisia vaikutuksia mediankäytöllä on arkeen ja hyvinvointiin.
Kesto
15-45 min.
Ladattavat materiaalit
Kerro, että DIGIFIT-treeniharjoituksista voi valita itselle sopivimmat tai tehdä vaikka kaikki.
Jos DIGIFIT-treeneihin osallistuu kokonainen luokka tai muu isompi porukka, voitte yhteisesti sopia missä järjestyksessä ja mitä treeniharjoituksia tehdään. Samaan aikaan tehtyjä harjoituksia on kiinnostavaa ja mukavaa pohtia ja purkaa yhdessä.
Kerro, että DIGIFIT-treeniharjoitusten avulla tarkastellaan mediankäytön vaikutuksia omaan hyvinvointiin ja kokeillaan erilaisia tapoja vähentää digitaalista kuormitusta ja tykyttävää teknostressiä. Jos DIGIFIT-treeneihin osallistuu kokonainen luokka tai muu isompi porukka, voitte yhdessä asettaa tavoitteita DIGIFIT-treeneille ja keksiä vaikkapa kaikkia innostavan yhteisen palkinnon treenien päätteeksi. Voitte myös haastaa aikuiset mukaan DIGIFIT-treeneihin aikuisille tarkoitetun oman harjoitusohjelman avulla.
Aikuisten DIGIFITtreeniohjelma löytyy Vanhempainnetistä: https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/hyvinvointia-digiajassa/digifit-taa-ei-oo-kuuri-taa-on-treeni/
1. Pohdi omaa median käyttöäsi – tee testi.
Tuoko mediankäyttö arkeesi hyvää oloa ja iloa vai kurjaa fiilistä ja ristiriitoja? Vai molempia? Miten mediankäyttö vaikuttaa hyvinvointiisi ja kaverisuhteisiisi? Tee testi ja pohdi omaa mediankäyttöäsi.
Testin löydät Nuortennetistä: https://www.nuortennetti.fi/netti-ja-media/digihyvinvointi/digihyvinvointi-testi/
2. Lataa käyttöä seuraava sovellus
Lataa puhelimeesi sen eri appien käyttöä seuraava sovellus tai napsauta ruutuaika päälle puhelimestasi. Kyllä, joskus vähentääksesi puhelimella vietettyä aikaa pitää ladata uusia appeja, niin hassulta kuin se kuulostaakin! Seuraa käyttöäsi viikon ajan. Kuinka monta minuuttia päivässä kului medioiden äärellä? Olivatko kaikki mediahetket sellaisia kuin toivoisit vai haluaisitko luopua joistain hetkistä ja tehdä jotain muuta? Jäikö jotain muuta tekemättä tai kokematta medioiden käytön vuoksi?
3. Siivouspäivä! lmoitustoiminnot kuntoon
Kyllä, omalle puhelimelle ja sosiaalisille medioillekin voi pitää siivouspäivän. Siivoa ilmoitusten lisäksi puhelimesta turhat valokuvat, viestit ja tiedot.
- Minkälaisissa tilanteissa huomasit, että turhien ilmoitusten poistamisesta on ollut hyötyä? Miksi?
- Arvioi kuinka monta viestiä saat keskimäärin tunnissa puhelimeesi.
- Miten viestien määrään voisi vaikuttaa?
- Onko viesteihin pakko vastata aina välittömästi? Mitä tapahtuu, jos viestiin ei vastaa heti?
- Millaisissa tilanteissa on viestien vastaamisen parempi antaa odottaa?
4. Puhelin pois makuuhuoneesta
Kiellä puhelimen pääsy makuuhuoneeseen viikon ajaksi (tai jos on vain yksi huone, niin älä päästä puhelinta sängylle ja sen viereen). Lataa puhelin vaikka keittiössä viikon ajan. Voit halutessasi tehdä sinne puhelimelle oman paikan, vaikka pikku pesän tai oman pedin. Vaikuttiko muutos uneesi tai rauhoittumiseesi? Jos kyllä, niin miten?
Jos et pysty tähän, tee rauhoittumisharjoitus ennen nukkumaan menoa sen sijaan, että tartut puhelimeen.
5. Hanki herätyskello!
Jos olet tottunut käyttämään puhelimen herätystoimintoa ja siksi puhelin löytyy aina vierestäsi nukkuessakin, hanki herätyskello. Pohdi viikon jälkeen, pääsitkö nopeammin ylös sängystä, jäikö torkuttaminen vähemmälle vai tapahtuiko muutoksia?
6. Ole ilman puhelinta tilanteessa, jossa yleensä ottaisit sen esiin.
Kun odotat bussia, olet autossa tai kun on muuten vaan tylsää, haasta itsesi olemaan ilman puhelinta. Mitä muuta voisit tehdä sen sijaan?
Vinkkejä tylsiin hetkiin löydät Nuortennetistä: https://www.nuortennetti.fi/arki/tylsaa/vinkkeja-tylsiin-hetkiin/ Mitä tehdä ilman puhelinta? https://www.nuortennetti.fi/arki/tylsaa/mita-tehda-ilman-puhelinta/
7. Digikeskeytys
Tarkkaile kuinka monta kertaa päivässä keskeytät tekemisesi katsoaksesi kännykkää. Minkälaisia tilanteita nämä olivat? Pohdi myös, mitä kännykässäsi tapahtui. Oliko katsominen ja keskeytys tarpeellinen?
8. Vaihtokauppa!
Mitä jos tällä kertaa vaihtaisitkin Netflixin tai jossain muussa kuvaohjelmapalvelussa katsomasi sarjan yhden jakson vaikkapa liikuntaan tai ulkoiluun?
- Mitä sarjoja, elokuvia tai ohjelmia tykkäät katsoa kuvaohjelmapalveluista?
- Minkä sarjan, elokuvan tai jakson vaihdoit liikuntaan ja mitä liikuntaa harrastit? Oliko päätöksenteko helppoa? Entä lähteminen? Miltä tuntui liikkumisen jälkeen?
- Pohdi miksi kuvaohjelmapalvelut koukuttavat ja miksi niiden äärelle voi jumiutua pitkäksikin aikaa. Mitä tälle voisi tehdä?
9. Some-detox
Mikä on suosikkisome-kanavasi? Missä sosiaalisen median kanavassa vietät eniten aikaa? Kokeile sulkea tämä sosiaalisen median kanava (WhatsApp, Instagram, Snapchat…) kahdeksi vuorokaudeksi, esimerkiksi perjantai-illasta sunnuntai iltaan.
- Mitä tapahtui?
- Miltä se tuntui?
- Oliko jossain tilanteessa erityisen vaikeaa tai helppoa?
- Jäitkö paitsi jostain, mitä olisit halunnut nähdä?
10. Digistressi
Pohdi, minkälaisista asioista juuri sinulle muodostuu digistressiä. Mitä näille asioille voisi tehdä? Tee joku muutos digistressiä aiheuttavaan asiaan ja pohdi ja erittele sen vaikutuksia
11. Hevi-detox
Toteuta yhden vuorokauden täydellinen (tai mahdollisimman täydellinen) puhelin, tietokone ja tabletti-detox: eli vastaa vain tärkeimpiin viesteihin ja puheluihin, muuten älä koske laitteisiisi. Toteuta esim. perjantai illasta lauantai-iltaan.
- Mitä tapahtui?
- Miltä se tuntui?
- Oliko jossain tilanteessa erityisen vaikeaa tai helppoa?
- Jäitkö paitsi jostain, mitä olisit halunnut nähdä?
12. Digipäivä
Pidä digipäivä (niin kuin karkkipäivä). Katso somea ja someta niin paljon kuin sielu sietää. Vastapainoksi seuraavana päivänä pidä some kiinni kokonaan. Kirjaa ylös, mitä asioita teit kumpanakin päivänä ja miltä se tuntui? Mitä osia haluaisit molemmista päivistä elämääsi?
Copyright 2020 Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Licensed under the Apache License, Version 2.0 (the ”License”);
you may not use this file except in compliance with the License.
You may obtain a copy of the License at http://www.apache.org/licenses/LICENSE-2.0
Unless required by applicable law or agreed to in writing, software
distributed under the License is distributed on an ”AS IS” BASIS,
WITHOUT WARRANTIES OR CONDITIONS OF ANY KIND, either express or implied.
See the License for the specific language governing permissions and
limitations under the License.