Siirry sisältöön

Materiaaleja toiminnan tueksi

Meidän projekti! -hankkeessa olemme tuottaneet käyttöönne materiaaleja, joita voitte hyödyntää nuorten innostamiseksi mukaan vapaaehtoistoimintaan. Materiaaleihin sisältyy mm. harjoituksia, blogikirjoituksia, julisteita ja ohjeistuksia (opettajan opas, webinaareja ja verkkopaneeli!) joita oppilaitokset ja vapaaehtoistoimintaa tarjoavat tahot voivat vapaasti hyödyntää omassa toiminnassaan. Kerromme mielellämme myös muiden tuottamasta materiaalista, josta voisi olla hyötyä ja iloa nuorten innostamisessa vapaaehtoistoimintaan.

Meidän projekti! Opettajan materiaali

Kurssimateriaali on tarkoitettu vapaaehtois- ja harrastustoiminnan projektien toteuttamiseen toisen asteen oppilaitoksissa. Siinä tuetaan opiskelijoita löytämään omia vahvuuksiaan ja suuntaamaan ne hyvään tarkoitukseen. Harrastus- ja vapaaehtoistoiminnassa opitut taidot ja tiedot auttavat nuoria eteenpäin heidän koulutus- ja työpoluillaan.

Painetun oppaan voit tilata MLL:n verkkokaupasta.

Lataa Meidän projekti! Opettajan materiaali (pdf)

Nuoret mukaan vapaaehtoistoimintaan

Tämän julisteen avulla (yhdistys, seura, järjestö tai muu organisaatio, jonka toiminnassa vapaaehtoistyö on yksi osa toimivaa arkea) voi pohtia nuoren vapaaehtoisen rekrytoimiseen liittyviä kysymyksiä. Kun kaikki kohdat on käyty läpi, vastauksia voi kirjata näkyväksi valkoisiin kohtiin ja julisteen asetella vaikkapa sisääntuloaulaan, jolloin se kertoo omaa viestiään siitä, että nuoret ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

Painetun julisteen (A2) voit tilata maksutta MLL:n verkkokaupasta.

Lataa tästä pdf juliste (A3)

Kirjaston kirjavinkit kesäksi!

Kirjasto on tarkoitettu kaikille.

Kokosimme Meidän projektissa Espoon, Vantaan ja Lahden kirjastojen kanssa muutamia kirjavinkkejä Nuortennettiin! Joistain kirjoista on tehty myös selkomukautus.

Lue kirjaston kirjavinkit tästä!

Suuntamysteeri-menetelmä

Mikkelin nuoriso-opiston ohjaajaopiskelijoiden kanssa hyödynsimme Suomen Ladun nuorten kanssa yhdessä kehittämää Suuntamysteeri-menetelmää.  Ulkona toteutettava pakopeli on mainio väline opetella uusia taitoja, haastaa itsensä ja joukkuetoverit kisaamaan!

Suuntamysteeri-menetelmä

Opiskelijalle jaettava materiaali projektin tekemisen tueksi

Jos haluat vastuuttaa projektissa nuoria enemmän, voit hyödyntää heille tuotettuja tehtäväpohjia. Jokaiseen kurssipäivään kuuluu yksi suoraan nuorille tuotettu tehtävä. Nämä tehtävät löytyvät myös opettajan oppaasta, mutta tulostettuna voivat motivoida ryhmää paremmin toimimaan yhdessä.

Katso ja tulosta tästä opiskelijan materiaali

Meidän projekti! -juliste projektin tekemisen tueksi

Meidän projekti! -juliste projektin tekemisen tueksi. Ohjeet Meidän projekti! Opettajan materiaalissa. Julisteen alkuperäinen koko A3.

Lataa Meidän projekti! -juliste (pdf)

Videot ja keskusteluaineisto vuorovaikutuksesta

Nämä videot on tarkoitettu sinulle aikuinen, joka kohtaat työssäsi tai vapaaehtoistyössäsi nuoria. Kohtaamisia-video haastaa aikuisen pohtimaan omaa käytöstään kohdatessaan nuoria. Jos katsot videon yhdessä nuorten kanssa, keskustelkaa erityisesti tähdellä (*) merkityistä kysymyksistä. ”Sitten me kerättii yhessä isompi porukka” -video on tarkoitettu varta vasten nuorten kanssa katsottavaksi. Keskusteluaineistosta löydät tarvittavat keskustelukysymykset.

Katso videot ja keskusteluohjeet

Vapaaehtoistoiminnan materiaaleja koottuna

Tänä vuonna emme pääse Educaan tapaamaan teitä ja jakamaan materiaaleja. Tästä syystä kokosimme Kansalaisareenan ja Meidän projektin yhteistyönä materiaalit samaan paikkaan. Lue lisää ”virtuaalisesta messukassistamme”.

Tutustu Virtuaaliseen messukassiin selaimessa

Mitä voi tehdä, kun mitään ei voi tehdä?

Meidän projekti -hankkeen Anna Vilen kirjoitti Verken blogiin siitä, miten jatkoimme hankkeessa kurssien järjestämistä siinä vaiheessa, kun tuntui että mitään ei voi tehdä?

Lue blogi Verken sivuilta tästä

Olemmeko valmiita ottamaan nuoria mukaan toimintaan?

Monet haluavat saada nuoria aktivoitua esimerkiksi vapaaehtoistoimintaan. Mutta ovatko toimijat itse siihen valmiita? Ruudukkotehtävän (klikkaa auki) avulla mikä tahansa harrastustoimija, seura, vapaaehtoistyöpaikka tai vastaava voi lähteä pohtimaan omia valmiuksiaan vastaanottaa nuoria. Tehtävän voi käydä läpi esimerkiksi kokouksen aluksi koko toimijaryhmän kesken.

Kaikki tehtävämme tulevat löytymään hankkeen edetessä MLL:n tehtäväkorteista. Tällä hetkellä löydät sieltä jo suuren määrän harjoituksia esimerkiksi ryhmän toimintaan ja mediataitoihin liittyen.

Siirry tästä MLL:n tehtäväkortteihin

Mitä vapaaehtoistyö voi nuorelle tarjota?

”Opiskelijat ovat ylittäneet itsensä, saaneet mahdollisuuden näyttää osaamistaan erilaisissa ympäristöissä ja erilaisten projektien parissa. He ovat oppineet uutta, saaneet mahdollisuuden auttaa ja kokea, miten hyvältä auttaminen tuntuu”, kertoo hankkeen koordinaattori Viivi Ylönen blogissaan. 

Lue lisää blogista

Vapaaehtoistyö osana elämää

”Monelle nuorelle tämä kokemus saattaa olla ensimmäinen kosketus vapaaehtoistoimintaan. Monelle toimijalle, joiden kanssa projekteja päästään tekemään, tämä kokemus saattaa olla ensimmäinen kosketus ohjata nuoria vapaaehtoistoimintaan.”

Lue lisää hankkeen ensimmäisestä blogikirjoituksesta.

Lue lisää

Nuorten osaamista näkyväksi vapaaehtoistyön kautta

Vapaaehtoistyössä tärkeintä on auttamisen halu ja hyvän asian edistäminen. Aito kiinnostus vapaaehtoistyötä kohtaan huokui ryhmästä ja näistä lähtökohdista kurssia lähdettiin rakentamaan.” Lue lisää Lahden Salpauksen ensimmäisestä Meidän projekti! -kurssista. 

Lue lisää

Jeesaan -hankkeesta valmiita materiaaleja

Kansalaisareenan Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminnassa -hankkeen tavoitteena on innostaa nuoria mukaan vapaaehtoistyöhön ja tuoda vapaaehtoistyö osaksi lukioiden ja ammatilisten oppilaitosten opetusta.

Hyödynnämme Meidän projekti!ssa Jeesaan hankkeen materiaaleja vapaaehtoistoiminnan sisältöjen läpikäymisessä.

Lue lisää

Selkokielellä vapaaehtoistoiminnasta

Selkokeskus on tuottanut erinomaiset selkokieliset ohjeet vapaaehtoistoiminnasta. Näitä voi hyödyntää esim. ryhmien kanssa, jossa on paljon suomenkieltä harjoittelevia opiskelijoita.

Lue lisää

Vapaaehtoisena oppimassa -hankkeen materiaalit

Nuorten Akatemian Vapaaehtoisena oppimassa -hankkeessa toteutettiin seitsemän vapaaehtoisprojektia vuosina 2015-2016. Vapaaehtoisprojekteja toteutettiin palvelutaloissa, iltapäiväkerhoissa sekä turvapaikanhakijoiden kanssa. Meidän projekti! -hanke pohjautuu osittain tämän hankkeen kokemuksiin.

Lue lisää Vapaaehtoisena oppimassa -hankkeesta

Yhteistyökumppanit

Nuorten Akatemian logo.
Takaisin ylös