Siirry sisältöön
Lapsemme-lehden kuva, EI KÄYTETÄ MUUSSA YHTEYDESSÄ.

Viisi vinkkiä tähtien ja planeettojen katseluun

Tähtien tarkkailu ei ole välinelaji. Alkuun pääsee, kunhan vain on pilvetön ilta ja ympärillä pimeää.

Tähtitaivas näkyy jokaisena pilvettömänä iltana. Ensimmäiseksi kannattaa siis tarkistaa säätiedotus. Sitten vain päälle lämpimät vaatteet ja ulos katsomaan taivaalle.

Taivaalta voi etsiä esimerkiksi Otavan ja katsoa, onko Kuu taivaalla tai loistaako joku planeetta erityisen kirkkaana.

Kännykkään ladattavat tähtitaivassovellukset ovat käteviä, mutta kännykän valot häiritsevät tottumista pimeään. Sovelluksen toimintaan kannattaa siis tutustua jo kotona tai käyttää Ursan planisfääriä, muovista tähtikarttaa.

Tähtiharrastuksessa pääsee pitkälle ilman mitään teknisiä välineitä. Voi opetella tähtikuviot ja selvittää itselleen Kuun vaiheet ja planeettojen liikkeet. Tietoa löytyy niin kirjoista kuin netistäkin, esimerkiksi Ursan sivuilta.

Kätevä tähtikartta löytyy osoitteesta heavens-above.com. Tähtikartassa voi valita paikkakunnan, jossa on katselemassa taivasta, joten on helppo tarkistaa, mitä taivaalla näkyy missäkin suunnassa. Myös ilmaiseksi ladattava Stellarium-ohjelma on näppärä apukeino.

Jos haluaa edetä askelta pidemmälle, jo tavalliset kiikarit auttavat. Kiikarien avulla paljastuu paljon lisää tähtiä ja Kuun pintakin näyttää erityisen hienolta.

Taivaalta löytyy paljon tutkittavaa. Tähtien, tähtikuvioiden, planeettojen ja Kuun vaiheiden lisäksi voi tarkastella esimerkiksi satelliitteja, auringonnousuja ja -laskuja, Andromedan galaksia, revontulia tai vaikka Kansainvälistä avaruusasemaa (ISS), joka näkyy Etelä-Suomen horisontissa kuukauden välein.

Maailmankaikkeus on 13,8 miljardia vuotta vanha. Ajan kulkua voi havainnollistaa vaikka piirtämällä huiman aikajanan, johon merkitään merkittäviä tapahtumia maailmankaikkeuden alusta asti: esimerkiksi Aurinkokunta syntyi 4,6, miljardia vuotta sitten ja 250–65 miljoonaa vuotta sitten oli dinosaurusten aika. Rautakaupasta voi esimerkiksi hankkia suojapaperirullan – 13,8 metrin matkalle on helppo sijoittaa tapahtumia oikeisiin kohtiin. Muutakin lapsille sopivaa tietoa löytyy kirjasta Popin ja Pikkukarhun avaruusmatka sekä kirjan nettisivuilta.

Parhaat tähtienkatselupaikat ovat sellaisia, joissa ei ole suoria silmiin paistavia valoja, jotka häiritsevät hämäränäkökykyä. Hyvässä paikassa horisontti on matalalla eikä ympäristössä ole paljon taivaalle heijastuvia valoja. Kaupungeissa näkee tämän vuoksi tähtitaivaasta vain kalpean aavistuksen.

Parhaat paikat löytyvät kaupunkien ulkopuolelta, peltojen laidalla, järvien tai meren rannalla. Ursan Taivaanvahti-sivustolta löytyy vinkkejä hyvistä havaintopaikoista.

Jos lähdet kotikulmia pidemmälle tähtiä tarkastelemaan, varustaudu hyvillä eväillä, talvimakuualustoilla ja tähtikartalla. Kun makailee selällään tähtitaivasta tarkastellen, ei mikään tähdenlento jää selän taakse. Tähtiretkestä on helppo tehdä koko perheen retki ja lapsille se voi olla unohtumaton elämys.

Helmikuussa 2021 iltataivaalla etelän suunnalla loistaa kirkkaana Mars. Tähtikuvioista iltataivasta hallitsee helmikuussa Orion; sen kolmen tähden rivistö Orionin vyö on helppo löytää taivaalta. Sen alapuolella on himmeä Orionin sumu, jossa syntyy uusia tähtiä.

Aamuvirkkujen kannattaa tarkkailla idän suuntaa, jossa näkyy Joutsenen tähtikuvio. Pimeässä paikassa voi samalla suunnalla erottaa Linnunradan.

Vinkit kertoi Ursan tähtiopas Tuukka Perhoniemi.

Juttu on julkaistu Lapsemme-lehdessä 1/2021.

Merja Räty

Kirjoittaja

Colourbox

Valokuvaaja

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Lisätietoa

Lapsemme-lehden vinkkipalstalla aiemmin julkaistuja juttuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös