Tavarat paikoilleen – ammattijärjestäjän vinkit lapsiperheelle
Kun kodin arki järjestetään yhdessä sujuvaksi, ei tarvitse tuskailla kadonneita sukkia tai tavarakaaosta. Kokeile suurperheen äidin, tavaravalmentaja Sanna Koskisen konsteja.
Jos kodin järjestely on vain aikuisten vastuulla, hyvää järjestystä on vaikea pitää yllä. Siksi kannattaa ottaa lapset mukaan hommiin. Sopu säilyy paremmin ja lapset saavat kokea, että osaavat tehdä asioita ihan itse.
Järjestä lapsen tavaroille paikka lapsen korkeudelle. Lapsen kanssa voi askarrella kyltit, joiden avulla hän osaa panna vaatteet paikoilleen.
Varastoi eri kauden vaatteet esimerkiksi läpinäkyviin laatikoihin tai tyhjiöpusseihin.
Jos vaikkapa hanskoja on paljon, selvitä, mitä niistä käytetään: perusta ”parkkeerauslaatikko”, josta siirretään käyttölokeroon vain ne, joita on esimerkiksi kuukauden aikana tarvittu, ja luovu lopuista.
Ota kuutiot käyttöön. Keittiöön suunnitelluista seinäsäilytysratkaisuista voi löytyä apu eteisen pikkutavaroille. Seinäsäilytyslevyt nipsuineen, lokeroineen ja postitelineineen helpottavat järjestelyä. Hyödynnä kapeat kenkäkaapit myös kauppakassien ja asusteiden säilytyksessä!
Jos eteisen seinässä on sähkökaappi, se on magneettisena alustana hyvä paikka muistilapuille ja lukujärjestyksille.
Järjestä usein käytettävät tavarat käden ulottuville ja lähelle käyttöpaikkaansa. Selkeät kategoriat helpottavat työskentelyä: esimerkiksi leivontatarvikkeet voi järjestää omaan laatikkoonsa, jolloin kaikki tarvittava on kätevä ottaa esille kerralla.
Lapsen astiat on hyvä sijoittaa lapsen korkeudelle, näin lapsi voi ottaa omat astiansa itse. Suosi alakaapeissa koreja ja laatikoita, jolloin tavarat saa helpommin syvistä kaapeista.
Lapsen aamu- ja välipalatarvikkeet kannattaa järjestää jääkaapin alaosaan valmiiksi. Aikuisen aamua keventää, kun kahvinkeitin ladataan valmiiksi jo illalla.
Aamuhässäkkää helpottaa kuvin toteutettu ”polku” lapsen aamutoimista: kouluun lähtijälle kuviin voi lisätä kellotaulut osoittamaan, mitä mihinkin aikaan pitää muistaa.
Pane kiertoon, älä säilö: tekstiilien ominaisuudet saattavat heiketä pitkässä säilytyksessä ja ajan mittaan vaatemakukin voi muuttua.
Järjestä ”muistolaatikko”, johon siirrät ehdottomat lempivaatteet ja vaikkapa tärkeimmät askartelut.
Puolipitoisille vaatteille on hyvä järjestää jokin paikka, esimerkiksi kori, laatikko tai naulakko.
Värikoodin avulla lapsenkin on helppo lajitella vaatteet.
Sukkien parin etsintää helpottavat sukkapidikkeet. Kunkin perheenjäsen sukille ja muulle pikkupyykille voi myös olla oma nimikoitu pesupussi.
Säädettävät, poraamatta kiinnitettävät suihkutangot helpottavat vaatteiden kuivatusta: tangolle mahtuu paljon henkareilla kuivatettavia vaatteita.
Järjestele lelut omiksi kasoikseen lapsen kanssa. Miettikää, onko kaikki tarpeen – jos pikkuautoja on sata, riittäisikö viisikymmentä.
Älä pidä esillä kaikkia leluja. Kun lelut tuntuvat leikityiltä, ne voi panna säilöön ja ottaa leikkiin levossa olleet. On kätevää myös silloin, kun lelut pitää puhdistaa esimerkiksi kihomatorumban vuoksi.
Nimikoikaa lelulaatikot. Kuva auttaa pientäkin lasta kokoamaan lelut oikeisiin paikkoihin.
Toivo lahjoiksi jotain muuta kuin tavaraa. Elämykset ja lapselle annettu aika eivät täytä komeroita, mutta tuovat mielihyvää ja iloa.
Autotallin seinät, usein myös katto, ovat hyviä säilytyspaikkoja. Reikä- tai vanerilevyyn voi kiinnittää sopivin kiinnityksin pienet työkalut. Autonrenkaille soveltuu pyörillä kulkeva alusta tai niitä varten voi kiinnittää seinään pohjattoman kehikon, johon renkaat pannaan pystyasentoon vierekkäin.
Kannattimien varaan voi säilöä esimerkiksi kalastusvälineet, sukset ja muut pitkät tavarat. Kannattamilla ripustat myös erilaiset työkalut. Kattoon voi ripustaa esimerkiksi polkupyörät.
Kaikkea ei tarvitse omistaa: työvälineitä voi myös lainata tai vuokrata.
Artikkeli on julkaistu Lapsemme 2/2019 -lehdessä.
Merja Räty
Kirjoittaja