Pyörät pyörimään!
Potkupyöräilijä oppii ilman polkimia potkutellessaan kuin itsestään monta tärkeää perusasiaa pyöräilystä. Tasapaino kehittyy turvallisesti, kun jalat saa aina tukevasti maahan. Samalla tavalla intuitiivisesti lapsi hoksaa, että polkupyörää ei ohjata vain ohjaustankoa kääntämällä vaan myös ruumiinpainolla kallistamalla.
Vaihto polkimelliseen pyörään tuo mukanaan vain yhden uuden asian – polkimet. Apupyörillä pyöräilevä joutuu usein tavallisella polkupyörällä ajaessaan ensin opettelemaan pois opitusta eli siitä, että apupyörään voi nojata.
Lapset kehittyvät fyysisesti eri tahtia. Vanhempi voi arvioida, milloin oman lapsen kehon hallinta on sellaista, että menoon voi lisätä polkupyörän. Potkupyörää käyttää moni 2-vuotias.
Kun hankkii lapselle pyörää, kannattaa huomioida pyörän paino ja oikea koko. Mitä keveämpi, sen parempi.
Potkupyöräilijän jalkojen tulee ylettyä maahan niin, että koko jalkapohja on maassa. Polkupyöräilijän pitää taas satulassa istuessaan saada maahan molemmat päkiät. Pyörä on selvästi liian pieni, jos ohjaustanko kolahtaa polviin.
Käsijarrut eivät ole huono valinta pienellekään lapselle. Pyöräilyä opettelevan lapselle voi koordinaation kannalta olla helpompaa ymmärtää, että vauhti tulee jaloista ja jarrutus lähtee käsistä.
Koululaisen pyörä
Perusasioilla pääsee pitkälle. Kun pyörä on hyvässä kunnossa eli pyörät pyörivät kevyesti, jarrut toimivat hyvin ja pyörä on oikeankokoinen, löytyy pyöräilyyn ilo. Jos pyörällä ajetaan paljon ja pitkiä matkoja, vaihteista on hyötyä.
Kypärä toimii vain, jos se on kunnossa, istuu päähän ja on kiinni.
Kypärää ei suositella ostamaan käytettynä. Se on voinut saada kolauksen, joka on vaurioittanut sen turvallisen rakenteen ilman että se näkyy ulospäin.
Säädä kypärä päähän sopivaksi ja kiinnitä se. Mahtuuko leuan ja remmin väliin pari sormea? Pysyykö kypärä paikoillaan, kun laitat pään alaspäin ja pyörittelet päätä? Hyvä, nyt kypärä on päässä niin, että se suojaa päätä.
Lapsen kanssa voi lähteä liikenteeseen, kun hän osaa jarruttaa, kääntyä ja katsoa sivulle ilman, että näihin asioihin täytyy varsinaisesti keskittyä. Silloin lapsella riittää aikaa ja mahdollisuuksia myös muun liikenteen havainnointiin.
Kun pyöräilet lapsen tai lasten kanssa, anna lasten pyöräillä edessäsi, jolloin näet lapsen ja liikennetilanteet. Samalla voit opettaa pyöräilysäännöt.
Liikennesääntöjä on paljon ja liikenteessä syntyy erilaisia tilanteita. Siksi sellaisenkin lapsen kanssa, joka jo opettelee liikkumaan yksin pyörällä, kannattaa käydä uudet reitit ja niihin liittyvät liikennetilanteet yhdessä pyöräillen läpi.
Polkupyöräilyn opettelu ei pääty siihen, kun tasapaino on löytynyt ja pyörä kulkee. Opetelkaa pyöräilemään yhdessä erilaisilla pinnoilla: polulla, hiekalla, lumella, sohjossa, jäällä. Se tekee hyvää aikuisenkin taidoille!
Pyöräily on kansalaistaito, josta on paljon hyötyä. Se lisää kuin itsestään lapsen ja nuoren päivittäisen liikuntaa. Pieni liikuntapyrähdys esimerkiksi ennen koulupäivää taas vaikuttaa myönteisesti oppimiseen.
Pyörä on myös hyvä tapa ottaa haltuun oma lähiympäristö. Tuttu ympäristö lisää tutkitusti turvallisuuden tunnetta. Pyöräily on ympäristöystävällistä ja perheen pyöräily tukee lapsen kasvua ajatukseen siitä, että pyörällä voi liikkua usein. Lisäksi pyörä on tasa-arvoinen liikkumistapa. Kun pyörän on hankkinut, sen käyttökustannukset ovat minimaaliset.
Pyöräilytaitoja voi kehittää leikkien. Esimerkiksi käden irrottamista ohjaustangosta voi opetella niin, että aikuinen puhaltaa saippuakuplia ja lapsen tehtävä on osua niihin millä tahansa raajalla.
Arempikin pyöräilijä nappaa kohta kuplan kädellä, jolloin voitte alkaa opetella suuntamerkin näyttämistä kädellä. Leikkejä voi etsiä hakusanalla Pyöräliitto Leikkipankista.
Jos polkupyörä on ollut talvilevolla, tarkista ainakin, että renkaissa on ilmaa, ketjut eivät ole ruosteiset tai roiku ja säädä satula ja tanko oikealle korkeudelle.
Ennen lumien sulamista on myös hyvä hetki huollattaa pyörä polkupyörähuollossa, jossa vielä ei ole ruuhkaa.
Ps. Lapsenkin kanssa voi pyöräillä myös talvella. Jäisellä kelillä menoa helpottavat nastarenkaat, joita löytyy kaikenkokoisiin pyöriin.
Asiantuntijana pyöräilykasvattaja Erika Weckström Pyöräliitosta.
Artikkeli on julkaistu Lapsemme 1/2019 -lehdessä.
Maria Gnosspelius
Kirjoittaja