Oman elämänsä videotähdet
Kun lapsi haluaa aloittaa tubettamisen eli Youtube-videoiden teon, vanhempi on maaperällä, jota ei tunne omasta nuoruudestaan. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa kiinnostua lapsen uudesta harrastuksesta.
Youtube-tähdet ovat nousseet nuorten elämässä korkeimmille idolipaikoille poppareiden rinnalle tai ohi, ja yhä useampi lapsi ja nuori haluaa tarttua videokameraan itsekin. Tarvittavat välineet löytyvät niinkin läheltä kuin omasta älypuhelimesta.
– Usein videoiden jakaminen alkaa harrastuksesta, halusta jakaa itseä innostavaa sisältöä, kertoo MLL:n mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja.
Vaikka ensimmäisenä mieleen voisivat tulla vlogien puhuvat päät, nuorten suosimien Youtube-videoiden kirjo on laaja. Vlogien ohella suosittuja tyylilajeja ovat muun muassa pelivideot, sketsi- ja huumorivideot, harrastevideot ja käyttöoppaat sekä lapsilla lelujen ja leikkien kuvaaminen.
Jos tubettaminen on vanhemmalle vierasta, aiheeseen tutustuminen on hyvä aloittaa katselemalla erilaisia videoita.
Rahja vinkkaa kirjoittamaan hakukenttään ”mun eka video” tai muita vastaavia hakusanoja ja katsomaan, minkälaisilla videoilla muut suomalaiset lapset ja nuoret ovat aloittaneet tubettamisen.
– Lapsen kanssa voi keskustella, ketkä ovat hänen lempitubettajiaan ja pyytää häntä näyttämään esimerkkejä, minkälaisia videoita hän itse tekisi, Rahja sanoo.
Palvelun käyttöehdot ja säännöt kannattaa käydä läpi vaikka yhdessä lapsen kanssa. Yhdessä on hyvä harjoitella myös sitä, miten kommentteja saa poistettua, miten onnistuu yksityinen tai piilotettu eli ei julkisesti näkyvä Youtube-video ja miten ilmiantaa tai estää asiattomia käyttäjiä.
Youtuben katseluun ei ole varsinaista ikärajaa, mutta Youtuben käyttöehdot edellyttävät oman kanavan perustajalta 13 vuoden ikää. Tubettamisen harjoittelun voi aloittaa myös vanhemman tililtä. (Katso päivitys asiaan jutun lopusta.)
Turvallisuuden kannalta on tärkeää käydä läpi, mitä videoissa voi jakaa ja mitä ei. Onko lapsen tekemissä videoissa esimerkiksi tietoja, joista voi käydä selville hänen asuinpaikkansa tai henkilötietonsa? Entä onko sisältö muuten sellaista, että sen voisi myöhemmin huoletta näyttää mummolle tai tulevalle työnantajalle? Videoiden tekemistä voi myös harjoitella ensin yksityisesti ilman että julkaisee valmiita tuotoksia. Varsinkin alkuvaiheessa voi myös olla hyvä idea, että vanhempi katsoo videot ennen julkaisua.
– Ylipäänsä tubettaminen voi olla tietyllä tavalla koko perheen yhteinen harrastus siinä missä vaikkapa futiskin eli että vanhempi osallistuu ja on kiinnostunut.
Joskus nuoret tekevät videoita yhdessä. Silloin tärkeää on pitää huolta siitä, että kaikilta asianosaisilta kysytään suostumus olla mukana ennen kuvaamista. Vanhemman kannattaa lisäksi olla tarkkana ja selvittää, tietävätkö kaikkien osallistujien vanhemmat, mitä nettiin tehdään.
– On myös hyvä keskustella siitä, että jos lapsi tekee videoita kotona, mitä se tarkoittaa perheen muun arjen kannalta ja mitä videoilla voi kertoa esimerkiksi läheisistään.
Vaikka kaikista nuorista videoiden tekijöistä ei tule kuuluisia tubettajia, silti tai juuri siksi on syytä jutella lapsen tai nuoren kanssa, mitä hän videoiden tekemiseltä odottaa. Tubetähdeksi ei yleensä tulla yhdessä yössä ja seuraajia voi olla vaikea saada, mutta mitä sitten, jos niin kuitenkin käy?
– Lasta on hyvä valmistaa myös siihen, että kaikki palaute ei välttämättä ole positiivista.
Vanhemman kannattaa kuitenkin muistaa, että lapsi saattaa kokea videoihin tulevat kommentit eri tavalla kuin aikuinen. Joskus aikuisen näkökulmasta kiusaamiselta vaikuttava läpänheitto voikin olla vain harmitonta suunsoittoa, jos nuoresta itsestään siltä tuntuu.
Vaikeimmissa tapauksissa häiriköistä voi kuitenkin tehdä ilmiannon tai kääntyä nettipoliisin puoleen. Joskus kiusaajat ovat tuttuja myös netin ulkopuolisesta elämästä, ja silloin asiaa voidaan selvitellä koulun tai harrastusporukoiden kanssa.
Ikävät kommentit eivät välttämättä ole heti syy jättää tubettamista kokonaan.
– Olisi epäreilua, että hyvä harrastus jäisi kiusaajien tai trollaajien takia.
Tubettaminen voikin olla nuorelle hyvä harrastus, jossa oppii luovuutta, videokuvausta, kuvamateriaalin editointia ja itseilmaisua. Parhaassa tapauksessa harrastuksen kautta saa uusia ystäviä.
Tärkeää on, että lasta kiinnostavista asioista puhutaan avoimesti. Lapsen ja nuoren kanssa voi vaikka miettiä yhdessä, mikä nuorta viehättää tämän seuraamissa tubetähdissä. Monet heistä ovat isoja mielipidevaikuttajia ja tärkeitä esikuvia. Minkälaisia arvoja he edustavat ja mihin kaikkeen kannattaa käyttää aikaa?
– Vanhemmasta voi tuntua käsittämättömältä viehätys siihen, että tavallisen oloiset tyypit höpöttävät kameralle. Usein kiinnostus perustuu juuri siihen, että tubettajat tuntuvat tavallisilta ja siksi helposti samaistuttavilta. He puhuvat samoista asioista, jotka nuoria kiinnostavat.
Onko lapsella muita harrastuksia? Hoituuko koulu ja muut velvollisuudet? Tavataanko kavereita myös kasvokkain?
Muista tekijänoikeus. Keskustelkaa, mistä löytyy videoihin luvallista musiikkia tai kuvia.
Muistuta lasta olemaan tarkkana luvan kysymisessä, jos hän kuvaa muita ihmisiä. Julkisella paikalla kuvatuista tutuista tai ventovieraista ei saa julkaista kuvaa tai videota ilman lupaa, varsinkaan loukkaavassa tarkoituksessa.
Katsokaa yhdessä suosittuja tubettajia ja keskustelkaa, miten paljon työtä videoiden takana on sekä mm. siitä, minkälaisia kaupallisia kytköksiä sisällöillä voi olla.
Ole tarkkana, ettei videoiden teko ala aiheuttaa lapselle paineita. Keskustelkaa, kuinka usein sisältöä tarvitsee tuottaa ja tarvitseeko esim. kaikkiin kommentteihin vastata.
”Minulla on ollut Youtube-kanava 10-vuotiaasta. Aluksi kuvasin leikkejäni petseillä eli Littlest Pet Shop -leluilla.
13-vuotiaasta asti olen kuvannut vlogia itsestäni. Innostuin kokeilemaan nähtyäni muilla vastaavia vlogeja.
Äitini suostui vlogiin sillä ehdolla, että saa katsoa kaikki postaukset ennen julkaisua. Hän tekee niin edelleen. Joskus hän on pyytänyt poistamaan joitakin kohtia esimerkiksi siksi, että kuvassa on kuulunut kavereiden kirosanoja.
Vlogini katsojat ovat iältään ehkä 8–9-vuotiaasta ylöspäin. Joskus tulee negatiivisiakin kommentteja, mutta en välitä niistä. Kiusaajat ilkeilevät siksi, että heillä on itsellään paha olo.
On kivaa, kun tulee uusia tilaajia, mutta teen videoita pääasiassa itseni takia.” – Ella, 13, Kerava
”7-vuotias poikani on juuri aloittanut tubettamisen. Aluksi olin vähän sitä vastaan, mutta toisaalta tiedän, että Youtube on tätä päivää enkä missään nimessä vastusta tubettamista sinänsä.
Olemme sopineet, että poika ei saa esiintyä videoilla omalla nimellä eikä kasvoilla. Hän tekee pelivideoita.
Poikkean ehkä useimmista vanhemmista siinä, että tiedän työni kautta aika paljon Youtubesta. Olenkin sitä mieltä, että aikuisten pitäisi paremmin opetella ymmärtämään sitä maailmaa. Siellä nuoret nykyään ovat. Aikuiset voisivat olla mukana tekemässä näitä juttuja lasten kanssa.
Olen tyytyväinen, että hän oppii samalla taitoja, joista voi tulevaisuudessa tulla hänelle vahvuuksia. Vaikka tubettaminen lähti alun perin siitä, että kaverukset tekivät videoita toisilleen, pikkuhiljaa poika on alkanut kiinnostua myös bisnesmallista videoiden taustalla.
Poika harrastaa myös liikuntaa ja pystyy olemaan erossa puhelimestaan. Suhtaudun hänen tubettamiseensa luottamuksella ja kiinnostuksella.” – Noora, Turku
Artikkeli on julkaistu Lapsemme 3/2018 -lehdessä. Juttu on tehty kesällä 2018 ja ikäraja Google-tilin luomiseen ja Youtube-tilille kirjautumiseen on sen jälkeen muuttunut. Ikäraja on Suomessa tällä hetkellä 16.
Jaana Tapio
Kirjoittaja