Kuuntele ja kiinnostu
Nautin aamukahvini usein radion seurassa. Eräänä aamuna lastenkirjailija ja koodauslähettiläs Linda Liukas puhui teinitytöistä. Oma sisäinen teinityttöni herkistyi ja jäi kuuntelemaan.
Parhaat asiat urallani ovat peräisin teinityttöydestä, tämä kolumnisti julisti. Teinityttö Lindan esikuvat olivat kirjailijoita ja vaikuttajanaisia, joiden esimerkki rohkaisi uskomaan unelmiin ja arvostamaan omaa itseään. Innostus roolipeleihin avasi tietä tietokoneiden ja koodauksen maailmaan ja herätti kiinnostuksen tekniikkaan.
Teinityttöydestä ja siihen liittyvistä ilmiöistä puhutaan liian usein hymähtäen ja vähätellen, Linda Liukas muistuttaa ja kannustaa tyttöjä kuuntelemaan sisintään. Se onkin tärkeä viesti. Teinityttöydessä ei ole mitään anteeksi pyydettävää eikä vähäteltävää.
Teiniyttä pitää myös suojella. Teineillä on oikeus leikkiä ja pelata, provosoida ja koetella. Heillä on myös oikeus luottaa siihen, että aikuiset tukevat heitä, kuuntelevat ja tarpeen vaatiessa myös suojelevat.
Sosiaalinen media on kuin mikä tahansa ympäristö, se on kehittävä ja virkistävä, mutta se on myös koukuttava ja siellä on uhkia, jotka pitää tunnistaa. Vanhempien myönteinen kiinnostus nuoren elämään on lähtökohta, mutta paljon muutakin tarvitaan.
Sosiaalisen median kielteisiä ilmiöitä, kuten houkuttelua ja häirintää, pitää käsitellä myös kouluissa. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin, jotka edellyttävät lasten hyväksikäytön suunnitelmallista ennaltaehkäisyä ja tehokasta valvontaa. Siksi tarvitaan yhteiskunnallisia resursseja luomaan entistä turvallisempaa arkea kaikille lapsille ja nuorille. Myös niille, joiden kotona ei ole jaksavaa ja turvallista aikuista opastamassa.
Kirjoitus on Lapsemme 1/2019 -lehden pääkirjoitus.
Milla Kalliomaa
Pääsihteeri