”Haluaisin jättää jälkeeni jotain hyvää”
Muutama vuosi sitten MLL:oon otti yhteyttä vakavasti sairas nainen. Hän halusi testamentata omaisuuttaan MLL:lle. Hänen toiveenaan oli, että varat käytetään vaikeassa tilanteessa olevien lapsiperheiden auttamiseen.
2020 koronapandemia pisti monen perheen koville. Testamenttilahjoitus käytettiin totiseen tarpeeseen. Varoilla jaettiin perheille eri puolilla Suomea ruokakasseja. Kevät oli raskas sekä lapsille että vanhemmille myös etäkoulun ja harrastustaukojen vuoksi. Osa varoista käytettiin lasten kesätoimintaan. Vaikeassa tilanteessa olevat lapsiperheet saivat apua.
Testamenttilahjoitukset ovat tärkeä apu järjestöjen, myös MLL:n tiukkenevaan rahoitukseen. Se on luonteva tapa tukea työtä, jonka on nähnyt merkitykselliseksi. Lapset ovat suosittu kohde, sillä sairastuneelle elämän jatkuminen lapsissa antaa usein kaivattua lohtua. Moni on myös kokenut, että lasten auttamisella pystyy jättämään itsestään merkityksellisen jäljen, tuottamaan maailmaan jotakin hyvää.
On hyvä, että testamentin tekijä kirjaa selkeästi, miten jälkeen jäävää omaisuuttaan haluaa käytettävän. Vielä parempi on, jos testamentti jättää myös saajalle harkintaa. Lasten kasvuympäristö ja avuntarve nimittäin muuttuvat, joskus hyvinkin nopeasti. MLL on aina toiminut kunkin ajan tarpeiden mukaan, ketterästi toimintaansa uudistaen. Testamentit, joita ei ole sidottu johonkin tiettyyn tarkoitukseen antavat mahdollisuuden reagoida nopeasti, juuri kuten alun esimerkin naisen lahjoitus.
MLL, niin keskusjärjestö kuin piirit ja yhdistykset ovat sadan vuoden aikana saaneet useita testamentteja. Varoilla on ollut iso merkitys toiminnan jatkamisessa, uusien palvelujen ja tukimuotojen kehittämisessä.
Yleishyödyllisenä toimijana MLL:n ei tarvitse maksaa perinnöstä veroa.
Viisasta elämänsuunnittelua
Testamentti on ihmisen tärkeimpiä asiakirjoja. Ymmärrys asiakirjan merkityksestä on viime vuosina kasvanut ja testamentin tekemisen yhteys kuolemaan lieventynyt. Testamentin laatimisen voi nähdä osana aktiivista elämänsuunnittelua. Kun se on tehty, olo usein helpottuu ja voi olla rauhallisin mielin.
MLL järjestää säännöllisesti testamentti-iltoja, joissa jaetaan lainopillista neuvontaa testamenteista ja edunvalvontavakuutuksesta. Ilmoittaudu osoitteessa mll.fi/testamentti-ilta.
Teksti Liisa Partio | Kuva Laura Riihelä
Testamentti kannattaa tehdä ajoissa, silloin kun oma kuolema tuntuu vielä kaukaiselta. Testamentti on ainoa tapa, jolla voit vaikuttaa siihen, miten omaisuutesi jaetaan poismenosi jälkeen.
Jokainen täysi-ikäinen, jos hänen oikeustoimikelpoisuuttaan ei ole rajattu. Testamentin tekijän on ymmärrettävä testamentin tekemisen merkitys. Oikeustoimikelpoinen tarkoittaa sitä, että henkilö kykenee hoitamaan omia asioitaan.
On parempi tehdä testamentti ajoissa kuin liian myöhään. Jos oma terveydentila on heikentynyt merkittävästi tai on sairastunut vakavasti, esimerkiksi muistisairauteen, testamentin tekeminen voi olla haasteellista ja joissain tapauksissa jopa mahdotonta.
Testamenttia ei tarvitse pitää lopullisena asiakirjana, vaan sellaisena, jonka voi muuttaa elämäntilanteen tai omien arvojen muuttuessa. Niin sanottu ”ensitestamentti” voi myös olla voimassa koko loppuelämän, jos aihetta muutoksiin ei ole, vaikka sen olisi tehnyt nuorena.
Koska testamentti on muodollinen asiakirja, sen on täytettävä lain vaatimukset.
Testamentti on tehtävä kirjallisesti. Siihen kirjataan aika ja paikka ja siinä on oltava sekä testamentin tekijän että kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset.
Todistajien on oltava läsnä, kun testamentin tekijä allekirjoittaa asiakirjan. Todistajien velvollisuuteen kuuluu myös varmistaa, että testamentin omistaja tekee testamentin omasta tahdostaan. Testamentin sisällöstä todistajien ei tarvitse tietää.
Testamentin tekeminen on erityisen tärkeää henkilöille, joilla ei ole lainmukaisia perillisiä. On myös hyvä muistaa, etteivät esimerkiksi avopuolisot peri toisiaan ilman testamenttia. Myös uusioperheissä on kannattaa pohtia, kenelle haluaa omaisuutensa menevän.
Ensinnäkin testamenttia ei pidä piilottaa, koska sen on löydyttävä siinä vaiheessa, kun ihminen kuolee. Testamentin on myös oltava alkuperäinen eli kopiot tai skannatut asiakirjat eivät riitä. Testamenttia voi säilyttää kotona muiden tärkeiden asiakirjojen joukossa. Säilyttämistä voi kysyä myös omasta pankista. Monet pankit ovat luopuneet tallelokeroista, mutta tilalle tullut muita tapoja arvopapereiden säilytykseen.
Testamentin voi tehdä itse, mutta suositeltavaa on kääntyä asiantuntijan puoleen, jonka kanssa tehty testamentti on varmasti pätevä. Jos testamentissa ilmenee virheitä, se voi pahimmassa tapauksessa osoittautua pätemättömäksi. Lisäksi asiantuntijat ovat perehtyneet muihin perintöoikeudellisiin seikkoihin ja osaavat katsoa asioita monesta eri näkökulmasta, huomioida esimerkiksi verotukselliset asiat.
Testamentti laaditaan aina yksiöllisesti eli jokaisen omien tarpeiden mukaan. Siksi testamentteja on monenlaisia.
Teksti Katarina Fredrikson
MLL on mukana järjestöjen yhteisessä Hyvä testamentti -kampanjassa. Kysymyksiin vastasi kampanjan lakiasiantuntija, varatuomari Piia Jeremejeff, jolta saa lisätietoja sähköpostitse: lakimies@hyvatestamentti.fi
Juttu on julkaistu Lapsemme-lehdessä vuonna 2022.