Retkelle yhdessä perheen kanssa - katso partiolaisten vinkit!
Luonto ja yhdessä seikkailu ovat tärkeä osa partiota. Haluaisitko kokeilla retkelle lähtemistä perheen kanssa jo ennen partioharrastuksen aloittamista? Tästä artikkelista saat vinkit onnistuneeseen retkeen! Pyydä myös lapsen koulukaveri ja perhe mukaan retkelle.
Lue lisää partiosta partion verkkosivuilla
Valitse ensin, minne lähdette retkelle. Netistä löytyy monia hyviä vinkkejä eri retkipaikoista. Nappaa retkelle mukaan myös kartta, jota voit tutkia ja kummastella yhdessä lapsen kanssa. Retkeen kannattaa varata reilusti aikaa, jotta lapsi ehtii leikkiä ja ihmetellä luontoa.
Etsi sopivia retkikohteita esimerkiksi luontoon.fi -palvelusta
Retkeily ei välttämättä vaadi pitkää vaellusta tai ennennäkemätöntä kohdetta. Läheinen metsäkin voi olla ilahduttava retkikohde. Tässä vinkkejä hauskoihin retkipuuhiin, joita voit tehdä missä vain luonnon helmassa.
- Etsi ja kerää marjoja
- Ota luontokuva
- Etsi ja tunnista viisi erilaista kasvia
- Rakenna taideteos luonnonmateriaaleista, joita löydät maasta
- Sulje silmät ja kuuntele luonnon ääniä
- Keksi laulu teidän retkestänne
- Syö eväät
- Kerää roskat pussiin
- Solmi kengännauhat silmät sidottuna
- Etsi ja tunnista mahdollisimman monta ötökkää
- Tee käpylehmä
- Etsi jotain keltaista, punaista tai muita värejä
- Kiipeä kiven päälle
- Leiki piilosta
- Rakenna kivistä tai kepeistä numerot 1–5
- Kengät, joilla on mukava kävellä metsässä
- Säähän sopivat vaatteet
- Päiväreppu ja sille sadesuoja, jos alkaa sataa
- Eväät ja riittävästi juomista
- Käsidesiä ja vessapaperia
- Tulitikut ja sanomalehti
- Istuinalusta
- Puukko
- Roskapussi roskille
- Ensiapuvälineet
- Metsässä liikkuminen on hauskaa, mutta muista ottaa huomioon retkiporukan turvallisuus.
- Ensiaputarvikkeet ovat tärkeä lisä retkeilijän reppuun. Pakkaa mukaan esimerkiksi laastareita, puhdistusaine, sideharso, joustoside ja rakkolaastareita.
- Muista tarkistaa, että puhelimen akku on ladattu ja ota mukaan varavirtalähde, jos omistat sellaisen. Ota puhelimelle mukaan myös vesitiivis muovipussi, että se ei kastu sateessa.
- Tarkista, onko metsäpalovaroitus voimassa. Metsäpalovaroituksena aikana et saa sytyttää nuotiota tai muuta tulta, joka voi levitä ympäristöön.
Mitä olisi retki ilman eväshetkeä? Tavallinen välipala, kuten voileipä ja hedelmät, maistuvat ulkona erityisen herkulliselta. Jos haluat kuitenkin kokeilla jotain erilaista, ota tästä talteen helpot ja herkulliset retkiruokareseptit:
1 kypsä banaani
4 palaa suklaata
- Viillä banaanin pintaan pitkittäin viilto ja laita sisään suklaapalat. Kääri banaani folioon.
- Paista nuotiolla tai hiilloksella, kunnes suklaa on sulanut. Lusikoi herkku suoraan banaanista!
4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
½ tl suolaa
4 rkl maitojauhetta
3 dl vettä
1 dl öljyä tai sulatettua voita
1 dl vehnäjauhoja leipomiseen (pakkaa erilliseen pussiin mukaan)
- Mittaa kuivat aineet rasiaan valmiiksi jo ennen retkelle lähtöä. Jos paistatte pullat muutaman tunnin kuluessa, voit myös tehdä taikinan kokonaan valmiiksi kotona
- Valmista pulla lisäämällä kuivien aineiden joukkoon kylmä vesi ja öljy. Sekoita hyvin. Jos taikina on liian notkeaa, lisää siihen hieman jauhoja.
- Paista pulla pannulla: Nostele taikinasta kahdella lusikalla nokareita kuumalle, öljytylle pannulle ja paista kypsäksi.
- Paista tikkupullia: Leivo taikinasta ohut nauha ja kiedo se tikun ympärille. Paista hiilloksella käännellen. Varo liian kuumaa hiillosta, sillä se polttaa pullan pinnan ja pulla jää sisältä raa’aksi. Irrota pulla tikusta ja täytä reikä hillolla.
Reseptit: luontoon.fi/retkeilynabc/retkiruoka
Haluatko kokeilla jotain uutta ja astetta haastavampaa? Partion verkkosivuilta löydät myös muita hauskoja vinkkejä retkiruokaan:
Maistuisiko suppilovahverokeitto, sisilialainen caponata ja omenapaistos?
Linssi-kantarelli-gnocchit ovat hauskan uudenlainen retkiruoka.
Mustikkapiirakka onnistuu myös hauskana nuotioversiona.
Suomen Partiolaiset ylläpitää Retkeilyn ABC -palvelua yhdessä Metsähallituksen ja Suomen Ladun kanssa.
Partio on ainutlaatuinen harrastus, sillä se on jokaiselle vähän erilainen. Lapset leikkivät, liikkuvat luonnossa ja oppivat yhdessä. Kun lapsi kasvaa, pääsee hän koko ajan enemmän vaikuttamaan itse siihen, mitä partioharrastus hänelle tarkoittaa. Jotkut esimerkiksi haluavat ohjata ryhmää, toiset kiinnostuvat erityisesti yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja osa nauttii kilpailemisesta. Tiesitkö, että partiotaidoista voi kilpailla jopa SM-tasolla?
Partiossa lapsi ja koko perhe saavat uusia kavereita ja ystävyyssuhteita, jotka kestävät parhaimmillaan läpi elämän. Hauskan toiminnan lisäksi partio tukee lapsen, nuoren ja aikuisen kasvua sekä kannustaa kehittymään omana itsenään ja osana ryhmää. Lapsi oppii ympäristön ja toisten ihmisten huomioimista, erilaisia taitoja, ongelmanratkaisukykyä sekä vastuunottamista. Näistä taidoista lapsi hyötyy koko elämänsä ajan.
- Partion viikkotoiminta ja uudet ryhmät käynnistyvät jälleen elo-syyskuussa, joten silloin on hyvä aika ilmoittautua mukaan! Partiota harrastetaan paikallisyhdistyksissä eli lippukunnissa. Partiolippukuntia on yli 700 eri puolilla Suomea.
- 7–9-vuotiaita partiolaisia kutsutaan sudenpennuiksi, ja he tapaavat oman pienryhmänsä kanssa yleensä kerran viikossa. Viikkotapaamisten lisäksi ryhmä osallistuu erilaisille retkille, leireille sekä muihin lippukunnan tai alueen tapahtumiin.
- Partion aloittamiselle ei ole yläikärajaa. Harrastuksen voi siis aloittaa vaikkapa koko perhe yhdessä. Partio-ohjelma ja kasvatustavoitteet on suunniteltu 7–22-vuotiaille, mutta myös aikuiset saavat partiosta upeita luontoelämyksiä sekä uusia ystäviä.
- Voit tutustua verkosta löytyvän partio-ohjelman avulla jo etukäteen, mitä lapsesi oppii partiossa esimerkiksi luonnossa liikkumisesta. Tavoitteena on, että partion avulla lapsi tuntee olonsa turvalliseksi luonnossa ja viihtyy siellä.
- Helppo tapa aloittaa harrastaminen on tutustua oman alueen harrastustarjontaan. Vinkkejä alueen harrastuksista voi kysyä koulusta tai esimerkiksi alueen Facebook-ryhmästä.
Tutustu oman alueesi partiotoiminnan järjestäjiin
Lue lisää partiosta ja etsi sopiva lippukunta eli partion paikallisyhdistys
Artikkelikuva: Eeva Helle