Siirry sisältöön
Kuva: Pexels | Karolina Grabowska.

Yhdenkään lapsen ei pidä joutua häpeämään tai pelkäämään taustansa vuoksi

Media täyttyy sotauutisista ja kansan sympatiat ovat sodankäynnin kohteena olevassa Ukrainassa. Sosiaalinen media täyttyy sinikeltaisista väreistä sekä solidaarisuutta ukrainalaisille viestityistä runoista, voimien toivotuksista ja keräyslahjoituksista. Venäjän hyökkäyssota on suuri inhimillinen katastrofi Ukrainassa, ja Venäjän toimet herättävät voimakasta vihaa ja pelkoa. Median haastattelemat Suomessa asuvat venäläiset yksityishenkilöt kertovat häpeävänsä maan toimia.

Ukrainan tilanne puhuttaa myös MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa. On lapsia, joilla ei ole lähellään aikuista, jonka kanssa juttelisi pelottavan lähelle tulleen sodan vaikutuksista ja sen herättämistä tunteista. On nuoria, joilla tapahtumat aktivoivat aiempia traumaattisia kokemuksia.

Eniten huolta herättävät kuitenkin yhteydenottajat, jotka puhuvat venäjää äidinkielenään, tai joiden sukujuuria löytyy Venäjältä. Monet näistä lapsista ja nuorista ovat joutuneet suoran rasismin kohteiksi koulussa ja/tai muissa sosiaalisissa yhteisöissään. Lapset kertovat kohtaamastaan haukkumisesta, uhkailusta ja ryhmistä ulossulkemisista. Henkisen väkivallan kohteeksi joutuminen on aiheuttanut voimakasta ahdistusta ja pelkoa, huonovointisuutta sekä syvää hämmennystä ja pettymystä ikätovereihin. Suomessa asuvat ja kasvaneet lapset ovat toisten lasten rasismin kohteina.

Ukrainan sota on nyt osa monen perheen arkikeskustelua. On tärkeä pohtia aikuisena sitä, miten tilanteesta puhuu ja millaisena puhe lapselle tai nuorelle välittyy. Sodan järkyttämien aikuisten on tärkeä muistaa korostaa puheissaan lapsille sitä, että sodan on aloittanut Venäjän valtion johto, ei kansa. Vaikka aikuisena tuomitsee sotatoimet, ei yksikään yksityisihminen ole niistä vastuussa. Venäjän ja Ukrainan väliset tapahtumat eivät oikeuta yksittäisten maiden ihmisten tuomitsemiseen, eikä kenenkään pidä joutua taustansa vuoksi syrjinnän kohteeksi. Omaa taustaansa ei myöskään pidä joutua häpeämään. Kaikista vähiten tämän ansaitsevat lapset.

Aikuisten velvollisuus on puheissaan ja käyttäytymisellään näyttää esimerkkiä siitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja kaikilla on oikeus turvalliseen elämään. Tärkeää on aikuisena myös varmistaa, että oma lapsi tai nuori ei syyllisty epäkunnioittavaan puheeseen, halveksuntaan, haukkumiseen tai syrjintään toisten taustan (tai minkään muunkaan ominaisuuden ohella) vuoksi. On hyvä myös varmistaa lapselta; oletko sinä nähnyt tai kuullut toisiin kohdistuvaa epäreilua toimintaa tai kiusaamista? Ja viedä asia tarvittaessa eteenpäin.

Aikuisten velvollisuus on puuttua lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan syrjintään. Yksikään lapsi ei ole vastuussa Venäjän toimista Ukrainassa, eikä yhdenkään lapsen pidä tuntea häpeää taustastaan.

Tatjana Pajamäki

Tatjana Pajamäki

Päällikkö, auttavat puhelimet ja digitaaliset palvelut

Aiheeseen liittyvät

MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat

MLL:n Vanhempainpuhelin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös