Valmentajat huolehtivat, että harrastustauolta on kiva palata ryhmään
Näyttää lupaavasti siltä, että urheiluharrastuksiin päästään taas palailemaan varovasti. Moni lapsi ja nuori saattaa jännittää, kuinka treenit sujuvat ja miten ryhmään pääsee mukaan.
Kun aloitetaan tauon tai pienissä ryhmissä toteutetun jakson jälkeen, valmentajien, huoltajien ja muiden ryhmänohjaajien kannattaa kiinnittää huomiota turvalliseen ilmapiiriin. Sitä rakentavat selkeät toimintaohjeet ja säännöt, urheilijoiden kuulumisten ja mielipiteiden kysyminen ja yhteisen tavoitteen luominen. Lapset ja nuoret usein sanovat, että harrastuksissa on kivointa, jos on kavereita ja tuntee, että siellä voi olla oma itsensä.
Koronavaiheen aikana moni nuori on kasvanut ulos pelkästä harrastajaroolista ja on ottamassa seurassaan vastuuta valmentajana tai apuvalmentajana. Urheiluseuroissa olisi juuri sopiva hetki tarkistaa, mitä nuoret valmentajat ajattelevat turvallisesta ryhmästä. Onko ryhmäyttäminen heille tuttua? Tunnistavatko he kiusaamista ja loukkaavaa kohtelua? Tietävätkö he yhdenvertaisuuteen liittyviä periaatteita?
Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Folkhälsan ovat julkaisseet nuorille valmentajille suunnatun Reilusti urheiluryhmässä –verkkokurssin, jolla voi itsenäisesti tutustua näihin asioihin. Kurssin suorittaminen kestää noin tunnin ja siitä saa itselleen todistuksen. Seurat voivat pyytää nuoria valmentajia käymään verkkokurssin ja järjestää heille sen jälkeen keskusteluhetken, jossa voisi kysyä seuran vastuuhenkilöiltä mietityttämään jääneitä asioita.
Nuorelle valmentajalle kannattaa kertoa esimerkiksi siitä, millaista apua hän voi saada seuralta, jos harjoitusryhmässä joku kiusaa muita, tai jos yhteistyö ei ota käynnistyäkseen.
Jos olet itse nuori valmentaja, jos toimit seurassa vastuuhenkilönä tai jos sinulle tuttu nuori aloittelee valmentajana, tutustu verkkokurssiin tai vinkkaa siitä tuttavallesi. Olisimme iloisia, jos kurssi tulisi aktiiviseen käyttöön.
Jenni Helenius
Entinen kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö