Tukea ja toimijuutta, kohtaamista ja kuulluksi tulemista – MLL:n nuorisotyöllä kiusaamista vastaan
Siis en uskalla tulla kaapista ulos, vaikka oonki ens vuonna täysi-ikäinen. Silleen, en tiiä miten ihmiset reagoi, ja sillee kun homo- ja transfobiaa on nii paljo liikkeellä. Varsinkaa se, ku en halua vaihtaa nimeä tai mitään. Niin kaikki luulis et oon vaa jotenki huomionhakunen tai jotain.
Tällä viikolla vietetään nuorisotyön viikkoa. MLL:n nuorisotyö on monilta osin kiusaamisen ehkäisyä, kuten vertaistukea ja kaveritaitojen opettelua. Teemme työtä myös kiusattujen ja kiusaajien parissa.
Nuortennetissä jokainen on tervetullut toimintaan omana itsenään. Nuori koetaan aktiivisena toimijana, joka voi osallistua Nuortennetin ja sen somen tekemiseen. Näin nuori voi vaikuttaa itseensä liittyviin asioihin tai keskusteluun esimerkiksi tuottamalla tekstejä omista kokemuksistaan lähtöisin. Nuortennetin toimittajana toimiessaan vahvistetaan nuoren kokemusta osallisuudesta.
Keskustelupalstalta vastaus ikuisuuskysymykseen ”Olenko ainoa?”
Täs vähä ennen koulun alkua mun yks luokkakaveri kävi meillä, ja se näki et mul oli legoja lattialla ja pehmolelut täyttämässä sänkyä, nii nyt se on sitte menny kertomaa siitä koko luokalle ja saan joka ikine päivä koulussa kuulla kuinka lapselline oon ku leikin. :(
Systemaattisen, pitkäkestoisen kiusaamisen kohteeksi joutuminen on lapselle vakava kehityksellinen riski. Yhteenkuuluvuuden tunne muiden samanikäisten kanssa on lapselle välttämätöntä. Sitä ei voi muilla ihmissuhteilla korvata. MLL:n Nuortennetin keskustelupalstalle julkaistaan noin tuhat viestiä joka kuukausi. Niistä iso osa käsittelee ajatusta siitä ”Olenko ainoa”? Vertaisten kommentit ovat tärkeitä ja merkityksellisiä. Keskustelupalstan kaikki viestit moderoidaan ennen julkaisua.
Tää on mulle ainoa paikka, jossa voi lukee mitä tahansa pelkäämättä, et tulee jotain ilkeetä tai muuten vaan ahdistavaa vastaan. Kiitos 💕
Vertaistuki vahvistaa
Mua kiusattiin melkein koko alakoulun ajan. Kärsin koulukiusaamisesta edelleen, esimerkiksi uudessa koulussani minusta tuntuu, ettei minua haluta mukaan porukkaan.
Kun onnettomuus tapahtuu, paikalle kutsutaan kriisiapua. Kun kiusaaminen loppuu, toipumiseen tarvitaan myös tukea. Moni kokee jäävänsä yksin vaikeiden tunteidensa kanssa. Kiusaamisen varjo voi vaikuttaa vielä pitkään moniin asioihin elämässä, kuten koulunkäyntiin ja sosiaaliseen elämään. Kiusaamisen jälkihoito on vähintään yhtä tärkeää kuin ennaltaehkäisykin. MLL:n verkossa ja läsnä toteuttavissa Selviytyjät-ryhmissä jaetaan kiusaamiskokemuksia ja vahvistetaan sitä, mitä kiusaaminen on heikentänyt.
Jutteleminen aikuisen kanssa anonyymisti auttaa
Vaan koska mun perhe on muualta, koulussa aina vitsaillaan et oon tyhmä tai et oon varas.
Kiusaaminen oli keskustelun aiheena MLL:n Lasten ja nuorten puhelimen palveluissa yli 800 kertaa vuonna 2022. Kiusaamisesta kertoessa lapsi tai nuori kuvaa tavallisesti toisten lasten ja nuorten häneen kohdistamaa häirintää tai väkivaltaa. Yleisimmin yhteydenottaja toivoi tulevansa kuulluksi ja voivansa purkaa mieltään. Osa yhteydenottajista toivoi apua tai keinoja, joilla saada kiusaaminen loppumaan. Aihe kuului myös vanhempien nuorten yhteydenotoissa. Osa yhteydenottajista oli kokenut kiusaamista aiemmin elämässään ja halusi puhua päivystäjän kanssa kipeistä kokemuksista ja kiusaamisen seurauksista.
Nuorten tukilinja tukee kriisitilanteessa
MLL:ssä avattiin 10.8. Nuorten tukilinja. Se tarjoaa tukea ja apua vakavissa ja akuuteissa mielenterveyspulmissa. Se on tavoittanut jo nyt hyvin kohderyhmänsä. Tarve on selkeä ja puhelin soi yössä aktiivisesti. Tavoitteena on helpottaa nuoren vaikeita tunteita sekä auttaa nuorta palveluihin pääsemisessä. Puheluihin vastaavat MLL:n ammattilaiset ja he voivat tarjota nuorille myös jatkokeskusteluaikoja.
Tule kuulemaan lisää – yksin tai nuoren kanssa
Järjestämme livelähetyksen Nuortennetin ja Sua varten somessa -toiminnan Instagrameissa torstaina 12.10. klo 18. Livessä kerromme siitä, mitä hyötyä, apua tai tukea voimme tarjota. Sua varten somessa on ainoa valtakunnallinen palvelu, joka auttaa kiusaamista ja häirintää kokeneita nuoria suoraan somealustoilla.
Ammattilaisten ja kodista saatavan tuen lisäksi vertaiset ovat tärkeässä roolissa. MLL:n palveluilla vahvistetaan ja mahdollistetaan näiden toimijoiden ja avun kohtaaminen. Näin kirjoittaa Nuortennetin Verkk@ri eli verkkovapaaehtoinen nuori toisen nuoren kirjoitukseen kiusaamisesta.
Olet huippu ja mahtava omana itsenäsi. Kiusaajien huutoa ja haukkumista ei kannata hyväksyä. Joskus myös käveleminen ohi reagoimatta mihinkään saa kiusaajat lopettamaan, jos kiusattu ei näytä välittävän. Muista että olet ihana ihminen!
* Sitaatit on kerätty MLL:n Nuortennetin keskustelupalstalta, Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatistä ja Selviytyjät -ryhmistä.
Liisa Kilpiäinen
digitaalisen nuorisotyön asiantuntija
Suvi Myllärniemi
kiusaamisen vastaisen työn asiantuntija
Aiheeseen liittyvät
MLL:n palvelut
- Nuortennetin keskustelupalstat
- Selviytyjät - vertaistukiryhmä kiusaamista kokeneille nuorille
- Lasten ja nuorten puhelin, chat ja kirjepalvelu
- Nuorten tukilinja
- Tule Nuortennetin toimittajaksi tai verkkovapaaehtoiseksi
- Nuortennetin Instagram
- Vertaistukea kiusaamista kokeneiden lasten vanhemmille
- Vertaistukea kiusaamiseen osallistuneiden lasten vanhemmille
- Koulurauha-ohjelma
- Tukioppilastoiminta