Oppilaat rakentavat Koulurauhaa
“Lapseni oli mukana koulurauhan suunnittelu- ja toteutusryhmässä. Koulurauhan julistustapahtuman suunnitteluun ja järjestämiseen osallistuminen oli hänelle pelastus, se antoi voimaa jaksaa jatkaa ja nousta kiusaajia vastaan, se antoi rohkeuden olla oma itsensä ja puolustaa asioita, joihin uskoo”, totesi yhden Koulurauhan tekemiseen osallistuneen vanhempi.
Koulurauha-ohjelman tavoitteena on, että jokainen voisi kokea olevansa oman yhteisönsä tärkeä jäsen. Yhteisön jäsenyys tarkoittaa sitä, että sinut nähdään, sinulla on arvoa ja sinua kuunnellaan. Saat vaikuttaa ja teoillasi on merkitystä.
Koulurauha-ohjelmaa toteutetaan vuosittain vaihtuvilla paikkakunnilla, joissa ohjelmaan osallistuu 4-5 perusopetuksen ja toisen asteen koulua. Näiden koulujen oppilaista muodostetaan työryhmä, joka ideoi ja toteuttaa valtakunnallisen Koulurauhan julistustapahtuman. Lisäksi työryhmä suunnittelee seuraavalle lukuvuodelle koulurauhaa tukevaa toimintaa.
Oma koulurauhakokemukseni yli 15 vuoden ajalta on, että lasten ja nuorten osallisuus on kasvanut. Aiempina vuosina saattoi käydä niin, että koulurauhan julistustapahtuma oli opettajien toimesta jo lähes suunniteltu ennen kuin oppilailta oli kysytty. Julistustapahtumaan tilattiin ulkopuolinen juontaja. Tapahtuman mediatiedotteeseen pyydettiin aikuisten kommentit.
Nyt oppilaat suunnittelevat tapahtuman ohjelman ja toimivat sen juontajina. Koulurauhan julistus on oppilaiden kirjoittama eivätkä aikuiset viilaa sitä. Tuloksena on ollut hienosti juonnettu, oppilaiden näköinen tapahtuma. Mediatiedotteen kommentit on pyydetty koulurauhatyöryhmän oppilailta. Koulurauhakoulujen oppilaat ovat vuosien mittaan tuottaneet koulurauhatyötä tukevia aineistoja, joita muut koulut voivat hyödyntää.
Sopivan kokoinen ja -mittainen projekti, jossa on koko ajan yhteinen tavoite. Kaikki nuoret saivat olla osallisia, osallistua ja ottaa vastuuta. – erään nuoren kiteytys.
Lapset ja nuoret ovat koulumaailman käyttämättömin voimavara. Vaikka kouluissa on erilaisia osallisuusrakenteita, niin lapsiin ja nuoriin suhtaudutaan liian helposti asiakkaina. Oppilaiden omat ideat jäävät kuulematta tai niitä kuullaan, mutta he eivät saa palautetta siitä, mitä niille on tehty tai heitä ei oteta mukaan niiden toteuttamiseen.
En väitä, että tilan ja vastuun antaminen lapsille olisi mutkatonta. Se vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Lasten ja nuorten toimijuuden vahvistaminen on kuitenkin tärkeää maailmassa, jossa aktiivisuus ja rohkeus — luottamus omaan ja yhteiseen tekemiseen ratkaisee tulevaisuutemme.
Koulurauha-ohjelma on järjestöjen ja viranomaisten yhteinen ohjelma, josta vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL), Opetushallitus, Poliisihallitus, Folkhälsan ja Suomen Vanhempainliitto. Koulurauha julistetaan 23.8. Ylivieskassa. Koulurauha-ohjelmaa voidaan toteuttaa jokaisessa Suomen koulussa, aineistoja ja ideoita löytyy sivuilta
Marie Rautava
Ohjelmajohtaja