Onko meillä varaa ihmiskokeeseen?
Nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt koko 2000-luvun. Nyt Nuorten terveystapatutkimus 2017 kertoo, että hyvä kehitys on pysähtynyt. Vähintään kerran kuukaudessa alkoholia juovia on nyt 14-vuotiaista kuusi prosenttia, 16-vuotiaista neljäsosa ja 18-vuotiaista 67 prosenttia.
Laki kieltää alaikäisiltä alkoholin. Siihen on hyvät perustelut: Lapsen kehittymätön elimistö sietää huonosti alkoholia, joten alhaisetkin promillelukemat voivat olla hengenvaarallisia. Lisäksi humala altistaa tapaturmille. Alkoholi myös häiritsee aivojen kehittymisprosessia, joka jatkuu pitkälle nuoruusvuosiin.
Tämä kaikki on yleisesti tiedossa. Vanhemmat myös yleisesti toivovat lapsensa pysyvän terveenä ja turvassa. Siksi on hämmentävää, miten sallivasti alaikäisten alkoholin käyttöön suhtaudutaan. Monet vanhemmat näkevät alkoholikokeilut lähes itsestään selvänä, nuoruuteen luonnollisesti kuuluvana asiana.
Alaikäisten ei pitäisi pystyä ostamaan alkoholia, mutta kaikki aikuiset, edes vanhemmatkaan, eivät rajoituksista piittaa, ja ostavat nuorten puolesta.
Terveystapatutkimuksen mukaan alaikäisten omat alkoholihankinnat ovat selvästi vaikeutuneet vuodesta 1989. Alkon merkitys nuorten alkoholijuomien ostopaikkana väheni selvästi ja hakijan välitykselläkin Alkosta juomansa saaneiden osuudet pienenivät. Myös kaupasta itse alkoholia ostaneiden osuus laski vuodesta 1989 vuoteen 2017. Tulosten voi päätellä kertovan tiukentuneen ikärajavalvonnan onnistumisesta.
Niiden osuus, jotka kertoivat käyttäneensä hakijaa alkoholin ostamiseen kaupasta, sen sijaan kasvoi merkittävästi. Myös alkoholin juominen vanhempien tarjoamana on yleistynyt. Vuonna 1989 reilu viidennes 14-vuotiaista ilmoitti vanhempiensa tarjonneen alkoholia, vuonna 2017 osuus oli noussut noin kolmannekseen.
Vanhemmat selittävät alkoholin tarjoamista usein ruokakulttuurilla ja turvallisessa ympäristössä aikuisten tavoille harjoitteluna. Hankkimista taas sillä, että ”sitten ainakin tietää mitä ja paljonko ne juo.” Nuoret taas kertovat, että vanhempien hankkimat juomat ovat usein hyvä alku. Sen jälkeen hankitaan muualta lisää.
Alkoholin tarjoaminen kotona on nuorelle viesti siitä, että vanhempi hyväksyy sen käytön. Se on omiaan lisäämään sosiaalista painetta, joka muutenkin vahvistuu jo yläkoulun aikana. On vaikea olla erilainen kuin muut ja jättää juomatta, sillä silloin jää helposti sosiaalisissa tilanteissa ulkopuoliseksi.
Nuorten mukaan vanhemmilla ja isommilla sisaruksilla on iso vaikutus omaan suhtautumiseen päihteisiin. Kotona sovitut selkeät säännöt ja avoin keskusteluyhteys vanhempien kanssa auttavat jättämään alkoholikokeilut myöhemmäksi. Nuoren raittiutta suojaa myös se, että omassa kaveripiirissä ei käytetä alkoholia.
Nuorten alkoholin kulutus on ollut menossa hyvään suuntaan, mutta kehitys on pysähtynyt. Kääntyykö kulutus uudelleen laskuun vai jopa jyrkkään nousuun?
Käsiteltävänä oleva alkoholilain kokonaisuudistus toisi nuorten suosiossa olevat alkoholijuomat eli limuviinoina tunnetut juomasekoitukset kauppojen valikoimiin samalla kun oluiden alkoholipitoisuudet kasvaisivat. Lakimuutos tulee hyvin todennäköisesti lisäämään nuorten alkoholin käyttöä. Varmuuden toki saa vain kokeilemalla ja arvioimalla muutoksen vaikutukset.
Ei voi kuin ihmetellä, onko meillä todella varaa kokeiluun, joka erittäin todennäköisesti lisää alkoholin kulutusta, siitä aiheutuvia haittoja ja sitä kautta yhteiskunnan kuluja.
Liisa Partio
Entinen viestintä- ja varainhankintajohtaja
Kommentit
Alkoholilain uudistuksessa on kyse marginaalisesta 0,8 prosenttiyksikön muutoksesta ruokakaupoissa – joissa ON JO limun makuisia alkoholijuomia – myytävien alkoholijuomien maksimivahvuuteen.
97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse LAINKAAN valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi – eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)