Kun tulevaisuus näyttää epävarmalta, tarvitaan arkista yhteistä tekemistä
Ilmastokriisi, pandemia, sota ja kasvava huoli taloudesta on täyttänyt otsikot jo pitkään. On nuorten pahoinvointia, lapsiperheköyhyyttä ja surua sodasta. Kylmähermoisimmankin mieleen on alkanut hiipiä huolta, alakuloa ja toivottomuutta: “Miten tässä oikein käy, ei hyvältä näytä…” Huolia tulvivassa ilmapiirissä aikuisten tärkeä tehtävä on rauhoittaa, antaa turvaa, luoda myönteistä ilmapiiriä ja tulevaisuususkoa. Lapsilla on oikeus huolista vapaaseen hyvään elämään ja kasvuun.
Kaikkiin asioihin emme voi vaikuttaa. Joskus täytyy luottaa ihmiskunnan tahtoon, kekseliäisyyteen ja kykyyn ratkaista vaikeitakin tilanteita. Se mihin voimme vaikuttaa, on tämä hetki. Miten rakentaa luottamusta tulevaisuuteen ja ylläpitää toiveikkuutta arjessa? Joskus pienillä asioilla on suuria vaikutuksia. Ihminen kestää melkein mitä vain, jos ei ole yksin.
Yksinäisyys on näkyvä ilmiö yhteiskunnassa. Opiskeluhuollon ammattilaiset arvioivat yksinäisyyden kasvaneen lasten ja nuorten keskuudessa päättyneenä lukuvuonna. Sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä mielen-, mutta laajemminkin aivoterveydelle, puhumattakaan lapsen kehityksestä. Tunnetaitojen ja myötätuntoisuuden kehittäminen kannattaa, sillä ne tuovat vakautta ihmissuhteisiin. Nämä taidot auttavat elämään haastavien tilanteiden yli ilman, että aivojen kuormitus nousee kohtuuttomaksi.
Ystävät ovat tärkeä tuki arjessa. Kaveritaidot ovat keskeisiä ja tunne- sekä vuorovaikutustaidot nousevat merkittävään osaan nyt ja tulevaisuuden taitoina. Nyt keskuudessamme pitää huomioida myös muualta tulleet sodan alta paenneet. Pidetään yhdessä huoli, että kaikki otetaan mukaan, ettei kenenkään tarvitsisi olla yksin.
Emme tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta tarvitsemme luottamusta siihen, että osaamme uida ajan virrassa – resilienssiä pinnalla pysymiseen ja taitoa sopeutua muutokseen. Tulevaisuus ja se, millaisena se toteutuu, on viime kädessä kiinni meistä itsestämme. Tulevaisuusajattelulla tai tulevaisuuslukutaidolla ei ratkaista tai pysäytetä globaaleja muutoksia, sotaa tai ilmastokriisiä, mutta sitä harjoittelemalla lujitetaan jokaisen kykyä kestää tulevaisuuteen liittyvää epävarmuutta.
Aikuisena voimme olla tukena tulevaisuuteen liittyvien kysymysten käsittelyssä, sillä tulevaisuuden luomiseen on kaikilla oikeus – myös lapsilla. Lapsen on tärkeää saada kertoa toiveistaan ja oppia toimimaan itselleen tärkeiden asioiden puolesta. Joskus parhaimmat keskustelut käydään kuin huomaamatta. Yhteinen tekeminen voi luoda tilaa kertoa ja jakaa omia ajatuksiaan.
Luottamus tulevaisuuteen vahvistuu, kun koemme, että omaan ja muiden tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Ilmastokriisiin voimme vaikuttaa tekemällä vastuullisia tekoja ja päätöksiä. Yksinäisyyteen vaikutetaan huolehtimalla, että kukaan ei jää yksin. Politiikkaan vaikutetaan äänestämällä.
Pienillä teoilla on vaikutusta, sillä yhdessä niistä kasvaa suuri vaikutusten virta. Epävarmuus ja epäonnistumiset ovat kautta aikojen toimineet suurten keksintöjen innoittajina. Kriisit, kuten korona on osoittanut, että ihmisellä on kyky sopeutua.
Leikki luo iloa, rentouttaa ja tuo meitä yhteen. Leikin avulla lapsen ja nuoren voi saada innostumaan myös tulevaisuudesta. Ihmisillä on ihmeellinen kyky leikitellä ympäristön tarjoamilla mahdollisuuksilla. Majaa voi rakentaa pahvilaatikoista, luonnon muovaamissa kallionkoloissa, puiden alla, heinäladossa tai mummon vanhoista räsymatoista. Majaleikkiä voi leikkiä suunnittelemalla maja tietokoneella. Millainen maja syntyisi avaruuteen tai vuoteen 2200?
Tänä kesänä haluamme yhdessä IKEA Suomen kanssa innostaa lapset, nuoret, perheet ja yhteisöt rakentamaan majoja! Pyydä mukaan kaverit, sisarukset, itsellesi tärkeät aikuiset tai isovanhemmat. Ehkä uuden ystävän? Rakentamanne maja voi olla kotona tai ulkona. Se voi olla rakennettu, askarreltu tai piirretty, paperille tai digitaalisesti. Lue lisää Rakenna maja -kampanjasivulta.
Taito kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja asettua toisen asemaan luo mahdollisuuden suurille oivalluksille ja tulevaisuuden muovaamiselle. Arkinen iloinen tekeminen irrottaa ajatukset murheista. Parhaimmillaan majaa rakentamalla voidaan leikkiä yli sukupolvien ja solmia uusia ystävyyssuhteita. Yhteistä kieltäkään ei välttämättä tarvita, maja rakentuu yhdessä tekemällä ja ideoimalla.
Yhteisössä on voimaa, yhdessä olemme enemmän. Saattaa kuulostaa lattealta, mutta väitettä tukevat lukuisat eri tutkimukset. Tänä kesänä rakennetaan majoja, vietetään yhteisiä hetkiä ja tutustutaan uusiin kavereihin!
Hyvä tietää
- MLL:n vapaaehtoiset järjestävät kesällä ympäri Suomen kesätoimintaa lapsille ja perheille.
- Nuortennetti tarjoaa tekemistä kesälomalle ja tylsiin hetkiin.
- Koska huolet eivät lomaile, Lasten ja nuorten puhelin ja chat on avoinna koko kesän.
- Kun kesälomat on vietetty, niin 10 000 yläkoululaista tukioppilasta ovat jälleen vastaanottamassa uusia 7.-luokkalaisia ja luomassa koulun yhteishenkeä.
#rakennamaja-kampanja toteutetaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja IKEA Suomen yhteistyönä ja osana Aikaseikkailu-kerhotoimintaa. MLL ja IKEA Suomi ovat toteuttaneet yhdessä aiemmin alakoulujen Aikaseikkailu-kerhotoimintaa, jonka tavoitteena on vahvistaa 3.–4.-luokkalaisten tulevaisuustaitoja, omien vahvuuksien tunnistamista, empatiaa ja ongelmanratkaisutaitoja. Rakenna maja -kampanja tiivistää yhteistyötä luontevalla tavalla ja tulee näkymään niin MLL:n kanavissa kuin IKEA-tavarataloissa.
Paula Aalto
Kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö
Erja Anttonen
Hankekoordinaattori, MLL100/Kerhotoiminta
Aiheeseen liittyvät
- THL 2022, Oppilaiden ja opiskelijoiden tuen tarve kasvoi lukuvuonna 2021-2022
- Aivot tarvitsevat aivoja, Aivoliitto 2022