Siirry sisältöön

Koulurauha on meidän kaikkien vastuulla

Valtakunnallinen Koulurauha julistettiin elokuussa Kajaanissa. Tänä vuonna osana Koulurauhaa järjestettiin ensimmäistä kertaa vanhemmille oma tilaisuus, jossa pohdittiin vanhempien roolia kouluhyvinvoinnin edistämisessä.

Vanhemmilta tuli runsaasti ideoita vanhempien osallisuuden lisäämiseen. Ryhmäkeskusteluissa vanhemmat nostivat esiin myönteisen koulupuheen merkityksen. On tärkeää, että lapselle puhutaan koulusta, opettajista, kavereista, kouluruuasta, välitunneista ja muista kouluun liittyvistä asioista myönteisesti.

Mikä on tärkeintä kodin ja koulun yhteistyössä? Avoimuus ja luottamus, vastasivat kajaanilaiset vanhemmat. Luottamus syntyy vanhempien ja koulun väen yhteisissä tapaamisissa ja keskusteluissa. Lapsen koulupolku lähtee hyvin käyntiin, kun vanhemmat kokevat olevansa tervetulleita kouluun heti ensimmäisestä päivästä lähtien.

Luokan vanhempaintoiminta ja koulun tasolla vanhempainyhdistystoiminta tarjoavat vanhemmille luontevia tapoja olla mukana koulun arjessa. Opettajan, lasten ja vanhempien yhteisellä toiminnalla luokkayhteisöön rakennetaan välittävää ja kannustavaa ilmapiiriä, joka ehkäisee kiusaamista ja ryhmän ulkopuolelle jäämistä. Yhdessä vanhemmat voivat vaikuttaa myös siihen, että lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyviä teemoja käsitellään säännöllisesti vanhempainilloissa.

Myös lapset ja nuoret voivat itse olla mukana vanhempainilloissa tuomassa omaa näkökulmaansa. Näin toimittiin myös Kajaanin tilaisuudessa, jossa nuoria haastateltiin live-yhteydellä. Nuorten ajatuksia voidaan kerätä myös etukäteen ennen vanhempainiltaa. Vuoropuhelun mahdollistaminen lisää tunnetta osallisuudesta ja yhteisestä vastuusta. Tehdään yhdessä ja otetaan kaikki mukaan.

Keräsimme myös MLL:n Nuortennetissä nuorten ajatuksia vanhempien roolista koulurauhan edistämisessä. Vastauksissa korostui vanhempien huomio ja läsnäolo arjessa: lapsen kuulumisten kysyminen, kannustus ja tuki.

Vanhemmat voivat myös rohkeasti kysyä, onko lapsen koulussa kiusaamista ja mitä lapsen kaverisuhteille kuuluu. Nuoret kannustivat suoraan puheeseen. Yhteinen juttelu hyvästä kaveruudesta, toisen huomioimisesta ja ylipäänsä hyvästä vuorovaikutuksesta oli nuorten mielestä tärkeää. Vanhemmat voivat olla myös yhteydessä lapsen luokkakavereiden vanhempiin.

Jos lapsi kertoo kiusaamisesta tai yksinäisyydestä koulussa, nuorten mielestä vanhempien pitää puuttua asiaan ja yrittää auttaa. Myös haasteisiin kaverisuhteissa toivottiin vanhempien neuvoa ja tukea. Riitaa kaverin kanssa voisi pohtia yhdessä ja miettiä, miten tilanteessa olisi järkevä toimia.

Nuoret valitsivat tämän vuoden Koulurauhan teemaksi vastuun ja kirjoittivat siitä Koulurauhan julistustekstin. Mitä mainioin teema. Se kuvaa hyvin myös sitä, miten kouluhyvinvoinnista huolehtiminen on yhteinen asia. Se toteutuu parhaimmillaan silloin, kun mukana ovat sekä koulun aikuiset, lapset että kotijoukot: vanhemmat ja huoltajat.

Puhutaan hyvää koulusta ja otetaan vastuuta toisista. Se alkaa pienistä teoista. Kuten julistustekstin loppusanat kuuluvat: Vastuuta jokaisesta voi ottaa kysymällä: mitä sinulle kuuluu?

Satu Suomalainen

Satu Suomalainen

kouluyhteistyön asiantuntija

Anri Leveelahti

Anri Leveelahti

järjestötoiminnan asiantuntija, Suomen Vanhempainliitto

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös