Siirry sisältöön

Iloista koulunalkua, ekaluokkalaisen vanhemmat!

Ekaluokan alkaminen on vanhemmille sekä iloinen että haikea hetki. Miten omasta pikkuisesta on jo ehtinytkin kasvaa koululainen?

Ekaluokkalainen saattaa saada monta uutta kaveriryhmää. Omalla luokalla, iltapäiväkerhossa ja harrastuksissa on kaikissa eri lapsia. Kannattaa jutella siitä, miten käyttäytymällä jokainen voi itse vaikuttaa siihen, että eri ryhmissä olisi mukava olla. Miksi on tärkeää tervehtiä muita lapsia? Miten kaverille voi ehdottaa uutta leikkiä? Miten voisi tutustua lapseen, jonka kanssa ei ole ennen jutellut? Vanhempien kannattaa pyytää lapsen uusia koulukavereita kylään. Heidän vanhempiinsa tutustumiseen on tilaisuus vanhempainilloissa, mutta joskus vanhemmat keksivät muitakin tutustumismahdollisuuksia. Esimerkiksi erään ekaluokan perheet lähtivät laavulle paistamaan makkaraa ja sopivat tapaamisen leikkipuistoon.

Ensimmäisen kouluvuoden aikana lapsi muodostaa käsitystä itsestään oppijana. Utelias, innostunut ja sinnikäs suhtautuminen auttaa pitkälle. Lapsen pärjäämistä auttaa, jos vanhemmat suhtautuvat iloisesti ja kannustavasti koulun alkuun: ”Sinä pärjäät hienosti, ja jos tarvitset apua, minä autan.” Pieni koululainen saattaakin tarvita monenlaista tukea sekä opettajalta että vanhemmilta. Kodin ja koulun yhteistyö lähtee parhaimmillaan lapsen arjen näkökulmasta. Koululaisen isän tai äidin rooliin kuuluu aktiivista viestittelyä koulun kanssa, jotta tietää ajallaan huolehtia lapsen reppuun jumppakamat, antaa luvan retkelle osallistumiseen ja ilmoittaa sairauspoissaoloista.

Entä sitten, jos koulunalku jännittää kovasti? Moni vanhempi etsii tasapainoa luottamuksen ja huolenpidon välillä, koska lapsen pitää pärjätä iso osa päivästä omillaan. Tsempatako pärjäämään yksin vai tarjotako apua? Koululaiselle jännittäviä hetkiä voivat olla esimerkiksi aamut, joina pitää lähteä yksin kouluun. Toinen saattaa jännittää välitunteja. Kolmas ei oikein viihdy iltapäiväkerhon vilinässä. Arkea voi helpottaa, jos pystyy sopimaan vastavuoroisesta yhteistyöstä kavereiden vanhempien kanssa: kun jonkun vanhempi on iltapäivällä kotona, voisivatko kaverukset leikkiä siinä kodissa? Ehkä naapuruston lapset voivat joskus viettää aamun yhdessä, ettei kenenkään tarvitse lähteä kouluun yksin. Kannattaa puhua lapsen kanssa myös siitä, mitä hän voi tehdä, jos koulussa tulee kurja olo tai tuntuu yksinäiseltä. Miten kertoa siitä opettajalle tai muille koulun aikuisille? Miten vanhemman tai muun tutun aikuisen saa tarvittaessa puhelimitse kiinni päivän aikana?

Useimmiten arki lähtee rullaamaan alun jännityksen jälkeen ihan mukavasti, mutta joka tapauksessa koulunsa aloittava lapsi kaipaa vanhempiensa läheisyyttä. Kannattaa varata lapselle aikaa iltaisin. Kun istuu sylikkäin lukemassa kirjaa tai katsomassa piirrettyjä tai kun tehdään yhdessä ruokaa, lapselle tulee turvallinen olo: arki jatkuu. Arkeen kuuluvat nyt sekä koulu aikatauluineen ja kaverisuhteineen, että koti, jossa saa rauhassa puuhailla omia juttujaan.

MLL toivottaa jälleen elokuussa kaikille ekaluokkalaisille hyvää koulunalkua ja lähettää ekaluokkalaisten koteihin kirjeen, jolla vanhempia muistutetaan lapsen hyvinvoinnille tärkeistä asioista. Hyvä alku koulutielle -kampanja toteutetaan suorapostituksena koteihin viikolla 32. Kirje lähetetään vanhemmille, joilla on vuonna 2010 syntynyt lapsi ja joiden tiedoissa ei ole suoramarkkinointikieltoa. Materiaaleihin voi tutustua myös verkkosivuillamme.

Jenni Helenius

Jenni Helenius

Entinen kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö

Aiheeseen liittyvät

Hyvä alku koulutielle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös