Ilman ohjaajan läsnäoloa vapaaehtoistyö voi tuntua työltä
MLL:n Auttavissa puhelimissa ja digitaalisissa palveluissa vapaaehtoistyö on ammatillisesti ohjattua ryhmämuotoista toimintaa. Toiminnassa on mukana yli 200 vapaaehtoista päivystäjää Helsingistä, Jyväskylästä ja Oulusta. Päivystysvuoroissa on aina MLL:n ammattilainen läsnä päivystäjiä varten. Päivystäjien kokemusten mukaan ammattilaisen tuella on iso merkitys toiminnassa mukana pysymiselle.
Päivystysuran edetessä samanhenkisten ihmisten kanssa tutustuminen kiinnittää ryhmään ja sitouttaa toimintaan. Kokoontuminen yhteisen tavoitteen äärelle ilman kilpailua, on työelämästä poikkeavaa ja mahdollistaa kokemuksen siitä, että on riittävän hyvä omana itsenään. Mahdollisuus olla erilaisessa roolissa ja saada aikuisena tukea vapaaehtoistyöhönsä, tuo onnistumisen kokemuksia ja paikkoja kokeilla omia kykyjään eri tavoin.
Päivystäjät arvostavat sitä, että vuoroissa on aina ohjaaja paikalla. Päivystysten aikana on mahdollisuus kysyä apua ja neuvoa. Kaikissa päivystystilanteissa voi luottaa siihen, että ei ole yksin. Asioiden pohtiminen yhdessä varmistaa sen, että yhteydenottajat tulevat kuulluiksi ja kannatelluiksi mahdollisimman hyvin. Oikeaan mielentilaan asettuminen ennen yhteydenottajien kohtaamista, luo hyvän pohjan kohtaamisille.
Ohjaajan tehtävänä on antaa tilaa myös jokaiselle päivystäjälle tulla kuulluksi omana itsenään. Kun vapaaehtoinen tulee itse kannatelluksi, pystyy hän kannattelemaan yhteydenottajia ja olemaan sen hetken vain heitä varten. Hetkeen kiinnittyminen on myös vapaaehtoisten hyvinvointia tukevaa. Päivystäessä on mahdollisuus keskittyä vain ja ainoastaan yhteydenottajaan. Tämä tarjoaa myös mahdollisuuden hengähdyshetkeen oman elämän asioista.
Ohjaustyötä tekevien ammattilaisten tavoitteena on kohdata vapaaehtoiset päivystäjät samoin toimintaperiaattein kuin palveluun yhteyttä ottavat. Ajan antaminen, kuuntelu, lämpö ja yhteydenottajan ehdoilla etenevä kohtaaminen ovat toimintamme lähtökohtia. Vapaaehtoiset päivystäjät luovat yhdessä ohjaajan kanssa kannustavan ja mukavan ilmapiirin, missä kaikilla on turvallinen paikka tehdä yhteistä hyvää. Mahdollisuus keskustella asioista avoimesti ja luottamuksellisesti, kasvattaa meitä myös ihmisenä.
Vallitsevan yhteiskunnallisen tilanteen vuoksi olemme siirtyneet päivystystoiminnassamme pääosin ryhmämuotoiseen etäpäivystysmalliin. Etäpäivystysvuoroissa on edelleen läsnä MLL:n ammattilainen. Päivystäjien kokemusten mukaan luotu päivystysmalli toimii hyvin ja sen toivotaan myös jatkossa jäävän osaksi toimintaa.
Valtaosa kuitenkin kaipaa kasvokkaisia kohtaamisia päivystysryhmissä. Kokemusten karttuessa on huomattu merkitykselliseksi se, että päivystys tapahtuu sille varatuissa tiloissa. Päivystäjän rooliin asettuminen ja vapaaehtoistyön eriyttäminen muusta elämästä on etänä haastavampaa. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää digiajassa enemmän yksilön vastuulle, kasvokkaisen jakamisen ollessa vähäisempää. Erityisesti tänä aikana kaipaamme toista ihmistä. Digitalisaatiosta on opittu paljon, mutta kaikkea toimintaa ei voi eikä pidä toteuttaa diginä.
Nina Jolma
päivystystyön koordinaattori
Kommentit
Tärkeä kirjoitus ja täyttä asiaa alusta loppuun. Kiitos Nina!