Hyvinvointia edistävä mediankäyttö vaatii harjoittelua
Hukutko viestitulvaan? Onko sinun on vaikea muistaa asioita? Tuntuuko, että aika ei riitä mihinkään? Voisiko vastaus löytyä oman mediankäytön tarkastelusta? Mitä jos kertoisimme, että on olemassa treeniohjelma, jota tehdessä ei tule hiki, mutta pääset harjoittelemaan erilaisia keinoja lisätä hyvinvointia arkeesi.
Treeniohjelma, jonka edetessä voit oivaltaa jotain tärkeää itsestäsi ja siitä, miten valjastaa digimediat edistämään omaa hyvinvointiasi. Saatat jopa oivaltaa, että median tasapainoinen käyttö ei ole joko-tai vaan pikemminkin kyse on siitä, miten mediaa käyttää.
Ajatus kokonaisesta päivästä, saati viikosta ilman sosiaalista mediaa voi äkkiseltään kuulostaa aika rajulta. Miten sitten sopia perheen aikatauluista, mistä saada inspiraatiota ruuanlaittoon tai missä hengähtää rentouttavasti kesken päivän toimien?
Lapsille ja nuorille ajatus somepaastosta on jopa kauhistuttava. Kavereiden somessa jutellaan luontevasti niin arkiset asiat, salaisuudet kuin huoletkin. Vertaistuen merkitys on suuri, vaikka some aiheuttaa välillä myös ristiriitaisia tunteita, kun muiden elämä voi näyttäytyä alituisena juhlana, matkustamisena ja ulkona syömiseltä.
Työkiireet tai opiskelupaineet stressaavat ja väsyttävät, ja aina mediankäyttö ei paranna olotilaa vaan lisää uupumuksen ja kiireen tunnetta. Välillä tuntuu, että pitää olla tavoitettavissa koko ajan. Viestejä ja tietoa tulee monesta kanavasta samaan aikaan. Aivot väsyvät jatkuvasta tiedon ja ärsykkeiden määrästä. On vaikea keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.
Treeniohjelma tarjoaa tähän apua. Jo pelkästään puhelimen ilmoitusten piilottamisella tai sähköpostin siivoamisella turhista viesteistä tuntuu, että arki ja mieli rauhoittuvat. Huomionarvoista on, että somepaaston aikana ei tapahdu mitään, mihin ei voi reagoida myöhemminkin. Todellisessa hädässä ihmiset soittavat, jos on jotain kiireellistä.
Aamu alkaa usein selaamalla puhelimesta illan ja yön tapahtumat. Maailmalla on taas tapahtunut hurjia asioita. Jossain pommitetaan, ystävä ei ole saanut illalla unta, joku on ollut Lapissa laskettelemassa. Kim Kardashian myy ihanaa huulikiiltoa Instagramissa. Treenipäiväkirjaan kirjautuu ajatus, että miksi en aloittaisi päivääni tästä lähtien siitä, mitä minulle kuuluu.
Treeniohjelma saa miettimään herätyskellon ostamista. Jos puhelin olisi toisessa huoneessa, siihen ei tarttuisi niin helposti. Toisaalta illalla on mukava kuunnella rentoutumisharjoituksia puhelimen kautta ja joskus jopa nukahtaa niihin. Digistä on usein myös hyötyä.
Puhelimeen tulee tartuttua pitkin päivää helposti. Tylsyyttä on vaikea sietää. Toisaalta puhelimeen tarttuminen on pinttynyt tapa. Välitunnilla, liikennevaloissa, pastan kiehuessa, koiraa ulkoiluttaessa ja jotain ei niin kiinnostavaa ohjelmaa katsoessa. Kamalinta on huomata, että joskus puhelinta hapuilee kesken ystävän kanssa keskustelun.
Treeniohjelman edetessä tietoinen läsnäolo kehittyy. Lenkillä ja kotona on itseasiassa ihan mukavaa touhuilla ilman puhelimen jatkuvaa läsnäoloa. Tuntuu hyvältä olla kiinni hetkessä ja inspiroitua myös muista asioista kuin niistä, joita saa ruudusta. Mediankäytölle löytyy omat hetkensä.
Treeniohjelma vaikuttaa myös oman mediamaun kirkastumiseen. Jos kaikkia tarjolla olevia digiherkkuja ei ole mahdollista ajallisesti kuluttaa, mitkä on ne eniten itselle hyvää fiilistä tuovat sisällöt ja jutut?
Haastamme sinut DIGIFIT-treeneihin. Treenejä voi tehdä itsekseen tai esimerkiksi oman luokan tai muun ryhmän kanssa. DIGIFIT-tehtäväkorteista löydät tulostettavan treenipäiväkirjan, jonka avulla voit seurata ja arvioida treenien etenemistä. Myös aikuisille on laadittu oma treeniohjelma.
Paula Aalto
Kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö
Katariina
Nuortennetin toimittaja