Hyvä ehdotus Varsinais-Suomesta
Sote-uudistuksessa on eduskunnalla vielä isoja asioita pöydällään ennen kuin selviää, millaisena se lopulta toteutuu. Koko suuri uudistus on nyt tarkasteltavana perustuslakivaliokunnassa, jonka tehtävä on punnita suuret perusratkaisut muun muassa kansalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Suurten kansallisten kysymysten rinnalla järjestöissä mietitään kaiken aikaa sitä, miten muutoksessa varmistetaan työn jatkuvuus ja tuki ihmisille, joille järjestöjen tarjoama arjen apu on tärkeää. Esimerkkejä tästä ovat muun muassa tilapäinen lastenhoitoapu, Lasten ja nuorten puhelin, Klubitalot, Kriisikeskukset ja Poikien ja Tyttöjen talot.
Järjestöt ovat tähän saakka sopineet yhteistyöstä ja rahoituksesta kuntien kanssa. Sote-uudistuksessa verorahat kanavoidaan uudelleen ja sote-tehtävät siirtyvät maakuntiin. Vaarana on, että muutosvaiheessa yhteistyö- ja avustussopimukset katkeavat ja järjestöissä joudutaan supistamaan tai kokonaan lopettamaan toimintoja.
Tähän haasteeseen voi löytyä yksi vastaus Varsinais-Suomen suunnalta: Sote-muutosjohtaja Antti Parpo on ehdottanut, että sote-uudistuksen siirtymävaiheessa kuntiin jätettäisiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen osoitettua rahoitusta, jota voitaisiin käyttää järjestöyhteistyöhön. Näin järjestöjen auttamistyön avustuksiin ja toimintaan ei tulisi katkoksia.
Kuulostaa järkevältä! Valuvikojen välttämiseksi isoja uudistuksia on yleensä viisasta vaiheistaa eikä rysäyttää kaikkea kerralla uusiksi. Erityisen tärkeää on varmistaa, että siirtymävaiheet saadaan hoidettua hallitusti, niin että toimivat mallit säilyvät.
Toivottavasti eduskunnassa jaksetaan pohtia myös tämä kysymys huolella ja sopia siihen ratkaisu. Matti Kalliokoski muistutti eilen (HS 27.6.) viisaasti siitä, että meillä Suomessa yritetään yhden hallituskauden aikana tehdä muutosta, joka Ruotsissa vei 150 vuotta.
Milla Kalliomaa
Pääsihteeri