Tunnetko testamentin?
Testamentti-sanalla on painoarvoa: se kuulostaa siltä, että kyseessä on erityisen tärkeä arvopaperi. Jonkun korvaan se voi kalskahtaa jopa aavistuksen uhkaavalta. Siitä huolimatta tulevaisuuteen kannattaa varautua, sillä koskaan ei voi tietää, milloin aika jättää. Oman elämän tärkeimmät asiakirjat kannattaa tehdä ajoissa, jotta lähimpien ja tärkeimpien ihmisten tulevaisuus on turvattu.
Jokainen täysi-ikäinen voi tehdä testamentin, jos hänen oikeustoimikelpoisuuttaan ei ole rajattu.
Testamentin tekijän on ymmärrettävä testamentin tekemisen merkitys. Oikeustoimikelpoinen tarkoittaa sitä, että henkilö kykenee hoitamaan omia asioitaan. On parempi, että testamentin tekee ajoissa kuin liian myöhään. Jos oma terveydentila on viime aikoina heikentynyt merkittävästi tai jos on sairastunut vakavasti, esimerkiksi muistisairauteen, testamentin tekeminen voi olla haasteellista ja joissain tapauksissa jopa mahdotonta.
Lisäksi yli 15-vuotias voi määrätä testamentilla omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itse hallita, kuten esimerkiksi itse tienattuja kesätyöansioita.
Testamenttia ei tarvitse pitää lopullisena asiakirjana, vaan sellaisena, jonka voi muuttaa elämäntilanteen tai omien arvojensa muuttuessa.
Piia Jeremejeff kannustaa tekemään ”sen ensimmäisen testamentin”, vaikka kynnys siihen tuntuisikin korkealta. Niin sanottu ”ensitestamentti”, vaikka se olisi tehty nuorena, voi myös olla voimassa koko loppuelämän, jos aihetta muutoksiin ei ole myöhemmässä elämänvaiheessa.
Ensinnäkin testamenttia ei kannata piilottaa, koska sen pitää löytyä siinä vaiheessa, kun ihminen kuolee. Testamentin on myös oltava alkuperäinen, mikä tarkoittaa sitä, että kopiot tai skannatut asiakirjat eivät riitä. Testamenttia voi säilyttää kotona muiden tärkeiden asiakirjojen joukossa.
Jotkut voivat kuitenkin pelätä esimerkiksi tulipaloa, jossa testamentti voisi tuhoutua. Tässä tapauksessa Jeremejeff suosittelee tiedustelemaan tärkeiden asiakirjojen säilyttämistä omasta pankista. Monet pankit ovat luopuneet tallelokeroista, mutta tilalle on tullut muita tapoja arvopapereiden säilytykseen.
Testamentin tekeminen on erityisen tärkeää henkilöille, joilla ei ole lainmukaisia perillisiä. On myös hyvä muistaa, että etteivät esimerkiksi avopuolisot peri toisiaan ilman testamenttia. Myös uusioperheissä on syytä pohtia, kenelle haluaa omaisuuden menevän. Haluaako, että omaisuutta perii myös ex-puoliso?
Testamentti on muodollinen asiakirja, jonka on täytettävä tietyt lain edellyttämät vaatimukset.
Testamentti on tehtävä kirjallisesti. Asiakirjaan kirjataan aika ja paikka ja siinä on oltava testamentin tekijän että kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset.
Todistajien on oltava läsnä, kun testamentin tekijä allekirjoittaa asiakirjan. Todistaja ei voi olla kuka tahansa, sillä hänen on tunnettava tai ainakin tunnistettava testamentin tekijä. Todistaja on velvollinen selvittämään, että testamentin tekijä on selkeästi ja vapaasta tahdostaan ilmaissut haluavansa tehdä testamentin. Todistajat myös varmistavat, että testamentin tekijä allekirjoittaa omakätisesti oman testamenttinsa. Tämän jälkeen todistajat allekirjoittavat testamentin. Testamentin sisällöstä todistajien ei tarvitse tietää.
Testamentti laaditaan aina yksilöllisesti eli jokaisen omien tarpeiden mukaisesti. Koska elämämme ja ajatuksemme ovat erilaisia kuin esimerkiksi ystävillä tai naapureilla, testamentitkin ovat erilaisia.
Testamentin voi tehdä itse, mutta suositeltavaa on kääntyä asiantuntijan puoleen, sillä testamentti on muodollinen asiakirja. Jos testamentissa ilmenee virheitä, se voi pahimmassa tapauksessa osoittautua pätemättömäksi. Asiantuntija tuntee testamenttiin liittyvät muodollisuudet, joten hänen kanssaan tehty testamentti on varmasti pätevä. Lisäksi asiantuntijat ovat perehtyneet myös muihin perintöoikeudellisiin seikkoihin ja osaavat katsoa asioita monesta eri näkökulmasta, ja huomioida esimerkiksi sen, mikä on verotuksellisesti järkevin ratkaisu.
Jos testamentti on jo olemassa, on aina mahdollista tehdä uusi testamentti tai tuhota vanha vaikkapa repimällä tai polttamalla. Jos haluaa tehdä uuden testamentin, siihen on muistettava kirjata, että vanha testamentti kumotaan uudella testamentilla.
MLL on yleishyödyllinen järjestö, minkä vuoksi se ei ole lain mukaan velvoitettu maksamaan testamentilla saadusta omaisuudesta perintöveroa.
Testamentin lisäksi elämän tärkeisiin asiakirjoihin kuuluvat muun muassa avioehto ja edunvalvontakirja. Edunvalvontakirjalla voidaan vaikuttaa siihen, kuka asioita saa hoitaa ja missä laajuudessa, jos oma terveys heikkenee niin, ettei enää itse kykene hoitamaan asioitaan.
Elämän tärkeimmät asiakirjat kannattaa laatia ajoissa. Tekemisestä ei kannata tehdä kynnyskysymystä eikä siirtää tulevaisuuteen. Kun testamentti on tehty, olo usein helpottuu ja voi olla rauhallisin mielin.
MLL:n suositut testamentti-illat tulevat taas!
Keväällä 2023 järjestetään kaksi testamentti-iltaa etäluentona.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!
Aiheeseen liittyvät
- Testamentti MLL:lle on lahja Suomen tulevaisuudelle
- Tilaa MLL:n testamenttiesite
- MLL:n testamentti-illat
- Uusi tutkimus osoittaa, että kiinnostus testamentin tekemiseen on kasvussa
- Myyttejä ja faktoja testamentin tekemisestä
- Lue lisää Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n (VaLa ry) Hyvä testamentti -kampanjasta