Pelit
Pelien avulla on kautta aikojen pyritty opettamaan ihmisille tarpeellisia tietoja ja taitoja. Pelejä voi pelata yhdessä tai yksin ja parhaimmillaan ne voivat innostaa ja motivoida oppimaan. Niiden avulla voidaan pohtia myös itse oppimista ja asettaa tavoitteita yhdessä sekä käsitellä erilaisia teemoja.
MLL:n pelimateriaalit ovat hauskaa yksin tai yhdessä tekemistä ja ne innostavat ja kannustavat oppimiseen, ongelmanratkaisun, kommunikoinnin, ryhmässä toimimisen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen ja kriittisen ajattelun harjoitteluun. Alta pääset tutustumaan pelivalikoimaamme ja -aineistoihin.
Kaikki netissä pelattavat pelimme ovat maksuttomia. Seppo-pelimme eivät vaadi erillistä lisenssiä alustalle.
-
- Iloa etsimässä -mobiilipeli
- Eskarit peliarvostelijoina
- Kirppupelit
- Ilolla eskarista ekalle- ja Koulumatkalla-mobiilipelit
- Iloa etsimässä -tehtäväsivu
- Tivoli Utopia Junior -lautapeli
- Seikkaile ajassa
- Parempaa pelikulttuuria -oppituntimalli
- Kaverineuvola-mobiilipeli
- Rähinää ratkomassa -mobiilipeli
- Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa -mobiilipeli
- Läppä lentää -mobiilipeli
Iloa etsimässä -mobiilipeli
Kaikenikäisille suunnattu seikkailu leikin maailmaa.
Kokoa tiimi ja etsikää Iloa hassutellen yhdessä. Maksuton Iloa etsimässä -peli kannustaa hassuttelemaan ja liikkumaan ulkona. Seppo-peli on pelattavaksi suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja suomeksi tukiviitottuna.
Eskarit peliarvostelijoina
Hei esiopetuksen parissa työskentelevä!
Kannusta eskarit pelaamaan lautapelejä ja arvostelemaan pelejä. Löytäkää teidän teidän eskarin lautapelien suosituimmat ominaisuudet ja luokaa yhdessä peli. Itse rakennettuja pelejä tai peliarvosteluja voitte käyttää osana vanhempien kanssa tehtävää yhteistyötä ja kannustaa perheitä pelaamaan myös kotona.
Kirppupelit
Eskarista ekalle -kirppu on hauska pelillinen tapa käsitellä arjen hyvinvointia digilaitteiden äärellä alkuopetuksessa. Kirppu on suunnattu 5 – 8 -vuotiaille ja se sopii viskari, eskari ja 1. – 2. -luokkaisille. Kirppu innostaa luomaan myös omia kirppuja.
Leikkaa, askartele ja pelaa. Hyödynnä opetuksessa.
Lapset ja nuoret tarvitsevat digitaalisia kaveritaitoja ja malleja miten toimia kohdatessaan nettikiusaamista. Kouluihin ja nuorisotyöhön soveltuva STOP nettikiusaamiselle! -kirppu on suunnattu 5.–9. -luokkalaisille. Tulostettava ja taiteltava peli auttaa pohtimaan reilua ja kunnioittavaa kohtaamista somessa ja peleissä.
Tulosta Stop nettikiusaamiselle -kirppu
Kaveritaito-kirppu haastaa pelaajat pohtimaan hyvää kaveruutta ja kaveritaitoja. Mitkä ovat hyvän kaverin tuntomerkit, entäpä miten toimia jos kaveria kiusataan netissä? Kirppu sisältää sekä kysymyksiä että tehtäviä. Tehtävät kannustavat mm. kehumaan kaveria tai moikkaamaan toisia.
Ilolla eskarista ekalle ja Koulumatkalla-mobiilipelit
Vinkki varhaiskasvatukseen ja ekaluokan opettajalle kotien kanssa tehtävään yhteistyöhön.
Ilolla eskarista ekalle -pelissä opitaan kaveritaidoista, mediasta ja itsenäistymisestä sekä hassutellaan oman aikuisen kanssa mobiilipelin avulla. Seppo-peli on suunnattu viskareille, eskareille ja ekaluokkalaisille.
Koulumatkalla -pelissä opitaan turvallisesta liikennekäyttäytymisestä ja tutustutaan lähiympäristöön sekä pohditaan kouluaamuihin liittyviä asioita. Seppo-peli on suunnattu itsenäistä koulumatkaa harjoitteleville ja sitä pelataan yhdessä aikuisen kanssa.
Siirry Ilolla eskarista ekalle tehtäväkorttiin
Siirry Koulumatkalla tehtäväkorttiin
Iloa etsimässä -tehtäväsivu
Alakoululaiset Iloa etsimässä.
Tänään on Leikkipäivä, mutta Ilo on piilossa. Hän on luultavasti mennyt ulos. Iloa etsimässä -tehtäväsivu sisältää kolme tehtävää. Ilo löytyy parhaiten, kun se kuulee naurua. Löydätte Ilon varmasti yhdessä!
Tivoli Utopia Junior -lautapeli
Alakoululaiset hankkivat tulevaisuustaitoja pelaamalla.
Tivoli Utopia Junior on lautapeli, jossa lapset seikkailevat tulevaisuuden tivolissa ja keksivät ratkaisuja tivolin muuttamiseksi entistäkin paremmaksi.
Lue lisää Tivoli Utopia Junior -lautapelistä
Seikkaile ajassa
Oppimis- ja hyötypeli alakoululaisille.
Alakoululaiset harjoittelevat menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden tarkastelua. Verkkotehtävät kannustavat pohtimaan kestävää kehityksestä, keksintöjä sekä media- ja tulevaisuustaitoja.
Parempaa pelikulttuuria -oppituntimalli
Miten hyvinvointia voi rakentaa peleissä?
Oppituntimallin tavoitteena on pohtia miten omaa ja muiden hyvinvointia ja myönteistä vuorovaikutusta voi rakentaa peleissä ja niiden ulkopuolella. Mallia voi käyttää alakoulun 5.-6. sekä yläkoulun 7.-9. vuosiluokille. Se soveltuu myös tukioppilastoiminnan kummitunniksi.
Kaverineuvola-mobiilipeli
Kaveritaitojen ja ryhmähengen vahvistamiseen kannattaa panostaa.
Kaverineuvola on yläkoululaisille suunnattu peli turvallisen kouluilmapiirin luomiseen. Soveltuu hyvin tukioppilastoimintaan, kaveritaitojen harjoitteluun ja ryhmähengen vahvistamiseen. Seppo-peli on maksuton ja se kannustaa liikkumaan koulun tiloissa.
Rähinää ratkomassa -mobiilipeli
Yläkoulussa tutussa joukossa on turvallisempaa.
Rähinää ratkomassa on yläkoululaisille suunnattu maksuton Seppo-peli, jossa tutustutaan toisiin ja harjoitellaan yhteistyötaitoja. Peli soveltuu hyvin tukioppilasryhmän ryhmäyttämiseen ja tukioppilaiden ohjattavaksi ja sisältää peliohjaajalle aloitus- ja purkudiat. Pelin tehtävänä on ratkoa tehtäviä, löytää yhteistyön taika ja purkaa velhon loitsu.
Alastonkuvia Siru-ulottuvuudesta -mobiilipeli
Yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu peli, jonka teemana on itse tuotettu seksuaalinen materiaali.
Mitä, jos joku pyytää alastonkuvia? Mitä on suostumuksellisuus? Mitä tehdä, jos kuva leviää? Pelissä seikkaillaan päähahmon, Sirun matkassa. Peliä voi pelata yksin tai 2–6 hengen tiimeissä. Peli löytyy Nuortennetistä mutta nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset voivat hyödyntää peliä myös omassa ohjaus- ja opetustyössä.
Läppä lentää -mobiilipeli
10 – 16 -vuotiaille suunnattu peli puuttuu nettikiusaamiseen
Mitä tehdä, kun näkee nolon videon somessa? Entä, kun tunteet kuumenee konsolipelissä ja tekisi mieli huutaa pelikaverille pari painavaa sanaa?
Peliä voi pelata yksin tai 2 – 4 henkilön pienryhmässä. Pelin tavoitteena on ennaltaehkäistä nettikiusaamista ja oppia kaveritaitoja digitaalisissa ympäristöissä.
Aiheeseen liittyvät
- Kurkistus pelilliseen ja leikilliseen oppimiseen
- Pedagogisissa pakohuoneissa into vie eteenpäin
- Lapset hankkivat tulevaisuustaitoja pelaamalla
- Tietoa pelaamisesta Nuortennetistä
- Leikkipankki