8v poikani saa raivokohtauksia ja silloin lyö, huutaa ja tuhoaa
huoneessaan. Mikään ei tunnu auttavan, ne voivat tulla ihan pienestäkin syystä esim kun häntä torutaan. Kävimme perheneuvolassa muutaman kerran jonka jälkeen ne jäivät vähäksi aikaa pois mutta ovat palanneet. Pojalla on neurologisia erityisongelmia ja ne varmasti vaikuttavat. Mikään rangaistuskeino ei näytä tehoavan. Jos jollain samanlaista tai vinkkejä mielellään luen.
Hei Teris!
Kuulostaa hankalalta tilanteelta, koska 8-vuotiasta ei varmastikaan saa enää pideltyä raivon vallatessa, kuten pienempää lasta voi. Mikäli se kuitenkin onnistuu niin kiinnipitämisellä voi paitsi estää tuhoamista ja vahingontekoa myös viestiä välittämisestä. Tämän varmaan jo tiesitkin, mutta kirjoitin sen alkuun, koska raivoamisesta ja tuhoamisesta huolimatta 8-vuotias on pieni lapsi, joka kaipaa hyväksyntää ja läheisyyttä viimeistään rauhoituttuaan. Voiko hänen kanssaan keskustella kohtauksien jälkeen? Tuon ikäinen tajuaa jo tekojensa seuraukset ja ehkä voi myös tunnistaa tilanteet, jolloin raivo syntyy. Voisiko hänet raivon syntyessä ohjata tekemään tai ajattelemaan jotain muuta?
Uhmaiän raivosta puhutaan usein vain tiettyjen ikäkausien kohdalla. Samanlaista käytöstä voi olla kaiken ikäisillä. 8-vuotias elää suurta muutosten aikaa. Koulu on alkanut ja on vaikeaa olla samalla iso koululainen ja pieni lapsi. MLL:n uhmaikäsivujen ja rajojen asettamisen vinkeistä voisi olla apua teillekin. Toisaalta kerroit, että olette saaneet perheneuvolasta apua aikaisemmin. Voisiko sinne olla yhteydessä uudelleen? Neurologiset ongelmat ovat ilmeisesti lääkärin diagnosoimia. Kannattaisi keskustella lääkärin kanssa raivokohtauksista. Lääkäri osaa varmastikin kertoa mikä yhteys pojan ongelmilla ja raivokohtauksilla on ja mikä voisi auttaa. Neurologisten ongelmien laadusta riippuen voi löytyä myös eri järjestöjä ja tukitoimintaa (kerhoja, leirejä, tietoa), jotka on tarkoitettu ko. erityisryhmille.
Toivottavasti apua löytyy ja voitte nauttia kesän iloista ja lomailusta.