Hei.
Haluaisin käytännön vinkkejä kiusaamiseen puuttumiseen fiksulla mutta jämptillä tavalla.
Tiedän, että 7-vuotiasta poikaani kiusaavat hänen joukkuekaverinsa ja ns. kaveri jota hän ihailee. Poikani ei ole yhtä nopea/vahva kuin ystävänsä ja puheen kehittyminenkin on ikätovereita hitaampaa. Hän on helppo kohde ns. ”hippaleikeissä” joissa hän joutuu ottamaan nopeampia poikia kiinni ja hänelle lällätellään.
Olen itse herkkä ja pelkään puuttuvani kiusaamiseen liikaa tunnepohjalta, joko itku silmässä tai raivoten. Kaipaisin siis toimivaksi todettuja lauseita, joita voin käyttää/poikani voi käyttää kiusaamistilanteessa?
Kuulostaa tutulta.. Oma poikani on ollut aina fysiikaltaan heikompi, hänellä on kömpelyyttä ja diagnoosejakin vaivoista. Muuten ns. Normaali lapsi. Ihan samat ongelmat oli tuossa iässä. Meillä kun oli pojan kavereita, valvoin pihaleikkejä ja huolehdin, että on tasapuolista ja kaikille kivaa. Muualla se on mahdotonta. Se riippuu paljon kavereiden fiksuudesta, miten menee. Yleensä ne jota kaikki ihailevat, voivat olla kaikkein julmimpia. Minä jouduin kerran poistamaan yhden ns. Kaverin meiltä, kun kokoajan pahoitti poikani mieltä ja sitä oli kamalaa kuunnella. Poikani halusi enemmän sisäleikkejä, esim. Pelaamista ja sellaista tekemistä missä hän on hyvä. Ei pärjännyt yhtään juoksuleikeissä, kaverien luona saattoi olla hipppa niin pitkään, kunnes tuli itkien kotiin. On nyt valikoiva kavereiden suhteen ja paljon yksin. Netin kautta saanut kavereita. Ei ole mitään toimivaksi koettua konstia. Ehkä muiden lasten vanhemmille puhuminen voisi auttaa.
Todella ikävää että nykyään lapsia kiusataan niin paljon. En tiedä onko vinkkini toteuttamiskelpoinen, mutta tämä tuli mieleeni: Minä haluaisin tilanteessasi tavata ensin joukkueen valmentajan ja keskustella
asiasta hänen kanssaan. Sieltä kautta pitäisi viestin mennä myös pelikaverien vanhemmille.
Tämän ihailun kohteena olevan kaverin pyytäisin käymään ja juttelisin asiasta. Ellei tehoaisi olisin yhteydessä vanhempiin. Taikasanoja asiaan ei taida olla.
Jaksamista sinulle vanhemmuuden saralle.