Siirry sisältöön
Nimetön

6.-luokkalaisella tytöllä on vähän haasteellista saada kavereita ja yksi syy tuntuu olevan että hän on todella herkkänahkainen ja suuttuu/loukkaantuu pienimmistäkin asioista. Miten voin äitinä opettaa hienovaraisesti, ilman että itsetunnon viimeisetkin rippeet romahtaa, että olisi syytä ottaa vähän rennommin? Tyttö on koulussa arka, ujo ja vetäytyvä ja kaverisuhteissa on ollut vastoinkäymisiä. Lisäksi tuo herkkänahkaisuus ja tosikkomaisuus pahentaa tilannetta entisestään. Nyt hän on alkanut ymmärtää tilannettaan, mutta miten voin sanoa hänelle, että muut ovat oikeassa – pitäisi oikeasti olla loukkaantumatta kaikesta?

Nimetön

Kerrot huolestasi tyttäresi ystävyyssuhteiden solmimisen vaikeudesta ja tunnistat hänen ujouden ja itsetunnon puutteesta. Olet oivallisesti havahtunut näkemään lapsesi ystäväkontaktit ja haluat auttaa.

Kaverisuhteiden puutteesta lapsi usein ajattelee, että hänessä on jotain vikaa. Yksinäisyys on kipeintä silloin, kun lapsi/ nuori kokee, ettei hän kelpaa ryhmään. Toisaalta lapsi saattaa olla henkisesti ikätovereitaan kypsempi, minkä vuoksi hänen on vaikea solmia ystävyyssuhteita.
Lapsen itsetunnon ja sosiaalisen vuorovaikutuksen vahvistamisella autetaan lasta solmimaan suhteita ikätovereihin ja luotettavaan ystävään.

Yksi lapsuus-, nuoruusiän kehitystehtävistä on kasvaa kykeneväksi ihmissuhteissa, siinä tehtävässä vanhempien apu ja malli ovat avainasemassa. Lapsen itsetuntoa vahvistaa parhaiten hyväksytyksi tulemisen tunne sellaisena kuin on, vanhempien aito läheisyyden ja turvallisuuden tunne.

Vanhemmat voivat aidosti kuuntelemalla keskustella lapsen kanssa hänen tunteistaan, unelmista, tulevaisuuden toiveista ja elämän asenteista. Lapselle on hyvin avartavaa kuulla vanhempiensa tunteista ja tavasta solmia ystävyyssuhteita silloin, kun he ovat olleet varhaisteinejä. Lapsi tarvitsee vanhemman tukea, aitoa kiinnostusta, huomiota kuuntelua ja rohkaisua. Vanhemman tuki saa lapsessa myönteisiä tunteita ja tukee hänen itsetuntoaan.

Keskusteluja voi lapsen luottamuksen kasvaessa avartaa sosiaalisen vuorovaikutuksen taitoihin ja tilanteisiin, joita voi myös harjoitella aivan kotioloussa vanhempien ja muiden aikuisten tukemana. Kotona voidaan harjoitella tutustumistilanteita esim: pohtimalla valmiiksi sopivia kysymyksiä ja keskustelun aiheita. Lapselle on hyvä antaa malli mm. miten riitatilanteissa on järkevää toimia.

Pienikin parannus itsetunnossa rohkaisee lasta ihmissuhteiden solmimisessa. Kaverisuhteissa lapsi harjoittelee tärkeitä ihmissuhdetaitoja, kuten kykyä empatiaan, toisten huomioimista ja luottamusta toisiin ihmisiin. Lapsi hakee luontaisesti kaveripiiristä läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta.

Vanhempi ei voi valita lapselleen ystävää, mutta voidaan miettiä yhdessä otollisia tilanteita ja paikkoja, joihin hakeutumalla saattaa kohdata hengenheimolaisia.

Vastaa aiheeseen: 12v. tyttö loukkaantuu kaikesta

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös